Головна Новини Дерматологія Оновлення рекомендацій щодо лікування акне

8 грудня, 2023

Оновлення рекомендацій щодо лікування акне

Оновлення рекомендацій щодо лікування акне

На 26-му щорічному симпозіумі в Нью-Йорку «Досягнення медичної та хірургічної дерматології» були представлені нові методи лікування акне, включно з нещодавно схваленим FDA місцевим гелем, який поєднує антибіотик, ретиноїд і антимікробний агент, а також звіти про безпечне використання лазерів для людей із темнішим типом шкіри. Окрім цього, були виділені рекомендації щодо стратегічного використання антибіотиків і розгляду позитивних ефектів такого лікування після 12 тижнів.

«Пацієнти хочуть мати чисту шкіру, і багатьом байдуже, як вони її здобудуть. Я бачу людей, які приймають міноциклін [антибіотик широкого спектра дії] протягом 2 років; це справді не найкращий спосіб лікування наших пацієнтів», – сказав Джошуа Зайхнер, доктор медичних наук, доцент кафедри дерматології Школи медицини Ікана в лікарні Маунт-Сінай. Хворі часто не переймаються ризиком розвитку резистентності до антибіотиків, зазначив лікар, посилаючись на опитування, яке виявило, що майже 60 % опитаних клініцистів повідомили, що призначають антибіотики широкого спектра дії «в основному» або «весь час». Зайхнер заохочував лікарів, які призначають препарати, включити сарециклін та інші антибіотики вузького спектра дії у свою практику як частину антибіотикотерапії. Ці препарати націлені переважно на акне пацієнта.

Клініцисти розглянули різні ідеї лікування без використання фармацевтичних препаратів. До них належать світлові пристрої. Зайхнер посилався на 7-тижневе відкрите дослідження ефективності та безпеки фотопневматичного пристрою із широкосмуговим світлом (Strata Skin Sciences). Цей пристрій використовує термічне тепло для знищення Cutibacterium acnes і зменшення вироблення шкірного сала, а також має функцію вакууму, яка видаляє матеріал із волосисто-сальної одиниці, що безпосередньо призводить до зменшення шкірних уражень. Варто відзначити той факт, що пристрій фільтрує світло видимої довжини хвилі, що мінімізує його поглинання меланіном в епідермісі, який може пошкодити темну шкіру, роблячи процедуру безпечною для більшості типів шкіри.

Було представлено нещодавно схвалений FDA гель. Комбінація антибіотика, ретиноїду та антибактеріального препарату в гелевій формі продаватиметься як Cabtreo та, як очікується, буде доступна в першому кварталі 2024 року, згідно з Ortho Dermatologics. Оцінюючи ефективність терапії цим препаратом, визначили результати 3 фази дослідження гелю на хворих на акне. 75,7 % і 72,7 % хворих із запальним і незапальним ураженнями шкіри відповідно мали позитивну відповідь на лікування. Найпоширенішими побічними явищами були еритема, реакції на місці нанесення, біль, подразнення, відлущування та дерматит.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/999052