Головна Новини Дерматологія Вакцина від меланоми може бути доступною вже до 2025 року

15 грудня, 2023

Вакцина від меланоми може бути доступною вже до 2025 року

Вакцина від меланоми може бути доступною вже до 2025 року

Генеральний директор Moderna Стефан Бансель заявив, що експериментальна вакцина його компанії проти меланоми може бути доступна до використання всього за два роки, що буде визначним кроком проти найсерйознішої форми раку шкіри. За оцінками, у 2020 році в усьому світі було зареєстровано 325 000 нових випадків меланоми та 57 000 смертей від цього захворювання. «Ми думаємо, що в деяких країнах продукт може бути запущений у режимі прискореного схвалення до 2025 року», – сказав він в інтерв’ю.

За словами Банселя, терапевтичні вакцини сьогодні є справжньою надією в онкології, «імунотерапією 2.0». Прагнення Moderna підштовхнуло використання технології месенджерної РНК, яка виявилася високоефективною проти COVID-19. У дослідженні, у якому брали участь 157 людей із прогресуючою формою меланоми, вакцина Moderna в поєднанні з імунотерапевтичним препаратом Merck Keytruda знизила ризик рецидиву або смерті на 49 відсотків протягом трьох років, порівнюючи лише із ліками.

Наявні клінічні дані можуть стати основою для умовного схвалення вакцини, сьогодні відомої як мРНК-4157, каже Бансель. Згідно із цим сценарієм, більш масштабне дослідження третьої фази за участю тисячі людей, яке Moderna проводитиме у 2024 році, може підтвердити попередній умовний дозвіл. Управління з контролю за продуктами й ліками США і Європейське агентство з лікарських засобів поставили терапію на прискорену перевірку.

Розроблення вакцини починається із секвенування геному пухлини кожного пацієнта та ідентифікації специфічних мутацій для кодування. Отже, це приклад «індивідуалізованої» медицини, створеної «тільки для вас». Щоби підготуватися до виходу на ринок, Moderna будує нову фабрику в Массачусетсі, що є вимогою FDA.

Також нещодавно було оголошено про початок третьої фази випробувань мРНК-вакцини проти раку легенів. Вивчаються й інші види пухлин. Бансель сподівається зрештою поєднати ці вакцини проти раку з «рідкими біопсіями» – новаторськими тестами, які виявляють ознаки пухлин раніше, за допомогою аналізів крові, і починають ставати доступними в Сполучених Штатах. Інші компанії, такі як BioNTech, також працюють над індивідуальними терапевтичними вакцинами проти раку.

Джерело: https://www.barrons.com/news/moderna-ceo-says-melanoma-vaccine-could-be-available-by-2025-32ee9605