Головна Новини Дерматологія Штучний інтелект підвищує точність діагностики раку шкіри

16 квітня, 2024

Штучний інтелект підвищує точність діагностики раку шкіри

Штучний інтелект підвищує точність діагностики раку шкіри

Нове дослідження під керівництвом Медичної школи Стенфордського університету в США виявило, що комп’ютерні алгоритми на основі штучного інтелекту можуть допомогти медичним працівникам точніше діагностувати рак шкіри. Настанови штучного інтелекту корисні навіть для дерматологів. Головна авторка роботи – Елені Лінос, докторка медичних наук, яка очолює Стенфордський центр цифрової охорони здоров’я, запущений для вирішення деяких із найактуальніших дослідницьких питань на перетині технологій і здоров’я шляхом сприяння співпраці між інженерією, інформатикою, медициною та гуманітарними науками.

Завдяки процесу, який називається глибоким навчанням, комп’ютер вчиться розпізнавати характерні шаблони на зображеннях, які корелюють із певними захворюваннями шкіри, включаючи рак. Після навчання алгоритм, написаний комп’ютером, може бути використаний для пропонування можливих діагнозів на основі зображення шкіри пацієнта. Однак ці діагностичні алгоритми не використовуються окремо від лікаря. Вони перебувають під наглядом клініцистів, які також оцінюють стан пацієнта, роблять власні висновки щодо діагнозу та вирішують, чи приймати пропозицію алгоритму.

Команда вчених вивчила 12 досліджень, у яких детально описано понад 67 000 оцінок потенційних онкологічних захворювань шкіри, проведених різними практиками за допомогою та без допомоги ШІ. Виявили, що загалом медичні працівники, які працювали без допомоги штучного інтелекту, змогли точно діагностувати рак шкіри у  75 % людей – статистичний показник, відомий як чутливість, показник специфічності при цьому становив 81,5 % людей із захворюваннями шкіри, схожими на рак.

Лікарі, які використовували штучний інтелект для діагностики, досягли кращих результатів. Їхні діагнози були приблизно на 81,1 % чутливими та на 86,1 % специфічними. Поліпшення може здатися незначним, але такі відмінності критичні для пацієнтів, особливо з онкологічними захворюваннями. Штучний інтелект може одночасно підвищити діагностичну точність лікаря та заощадити його час.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41746-024-01031-w