Головна Новини Дерматологія Пластир із мікроголками може виявити рак шкіри на ранніх стадіях

30 травня, 2024

Пластир із мікроголками може виявити рак шкіри на ранніх стадіях

Пластир із мікроголками може виявити рак шкіри на ранніх стадіях

Дослідники Каролінського інституту у Швеції розробили новий метод виявлення злоякісної меланоми. Згідно з дослідженням, опублікованим у Advanced Materials, новий тип пластиру оснащений мікроголками, які можуть виявляти тирозиназу, фермент, що є важливим біомаркером злоякісної меланоми. Вимірюючи рівень ферменту безпосередньо у шкірі, лікарі можуть швидко визначити зміни, пов’язані із хворобою. Учені використовували тканини здорових людей. Застосовуючи тирозиназу безпосередньо на шкірі, вони змогли імітувати рак шкіри для власних експериментів.

Злоякісна меланома є найсерйознішою формою раку шкіри. За оцінками, у 2020 році в усьому світі було зареєстровано 325 000 нових випадків меланоми, із них 57 000 летальних. Через меланому фіксують 41 % смертей, пов’язаних із захворюваннями шкіри. Меланома виникає з меланоцитів, спеціалізованих пігментованих клітин, які у великій кількості містяться в базальному шарі епідермісу. Новоутворення можна вилікувати, якщо виявити його на ранніх стадіях, і зазвичай патологія виглядає як темна пляма на епідермальному шарі шкіри.

Нові технології, такі як раман- та терагерцова спектроскопія або спектроскопія електрохімічного імпедансу (СЕІ), пропонують точність у діагностиці, але обмежені вартістю та складністю. СЕІ є багатонадійним методом, але вимагає індивідуального калібрування для різних типів і товщини шкіри, що може призвести до неправильного діагнозу. Сучасна практика має значні затримки та високу частоту помилкових діагнозів, що створює проблеми з достовірним визначенням стадій злоякісності. Дослідження показує, що новий пластир може стати альтернативою поточним методам діагностики, що призведе до раннього виявлення та лікування злоякісної меланоми. Учені сподіваються, що їхня робота допоможе зменшити кількість інвазивних процедур і покращити якість життя пацієнтів.

«Наш метод є менш інвазивним і має потенціал для надання швидших і надійніших результатів, порівнюючи із традиційною біопсією, – зазначає Онур Парлак, доцент кафедри медицини. – Наша мета – продовжувати розвивати та вдосконалювати цю техніку, аби запропонувати більш точну та безболісну діагностику». Використання пластиру – важливий прогресивний крок для покращення моніторингу здоров’я шкіри. Його також можна застосовувати для перевірки інших біомаркерів шляхом невеликих змін у пристрої.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202403758