Головна Новини Дерматологія Надмірне споживання солі може збільшити ризик загострень екземи

11 червня, 2024

Надмірне споживання солі може збільшити ризик загострень екземи

Надмірне споживання солі може збільшити ризик загострень екземи

Дослідження UCSF виявило, що зміни в щоденному споживанні солі можуть пояснити спалахи екземи. За словами дослідників із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (UCSF), дієта з високим вмістом натрію може збільшити ризик екземи. Виявили, що вживання лише одного зайвого грама натрію на день підвищує ймовірність спалахів на 22 %.

Екзема, також відома як атопічний дерматит, є хронічним захворюванням, яке спричиняє сухість шкіри та свербіж. Це одне з найпоширеніших захворювань шкіри, яке вражає понад 31 мільйон людей у США, і незабаром на нього хворітиме кожна десята людина. Останнім часом патологія стає все більш поширеною, особливо в індустріально розвинутих країнах, що може бути пов’язано із факторами навколишнього середовища та способом життя.

Для свого перехресного дослідження вчені проаналізували дані понад 215 000 людей віком від 30 до 70 років із Біобанку Великої Британії, які включали зразки сечі та електронні медичні записи. За зразками сечі визначали, скільки натрію споживала кожна людина; і могли побачити, чи є в людей атопічний дерматит, а також встановити його тяжкість за кодами рецептів. Виявили, що кожен додатковий грам натрію, виділений із сечею протягом 24 годин, є причиною підвищення шансів діагностувати екзему на 11 %, збільшення можливості розвитку гострої екземи на 16 % і більш тяжкого перебігу захворювання на 11 %.

Згодом розглянули 13 000 дорослих американців у Національному дослідженні здоров’я та харчування і виявили, що вживання лише одного додаткового грама натрію на день – менше половини чайної ложки кухонної солі – спричинило вищу можливість розвитку екземи на 22 %.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2819233