Головна Новини Дерматологія Учені NIAID відкривають нове, пробіотичне лікування екземи

1 липня, 2024

Учені NIAID відкривають нове, пробіотичне лікування екземи

Учені NIAID відкривають нове, пробіотичне лікування екземи

Дослідження Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) сприяло появі нового безрецептурного місцевого пробіотика проти екземи. Він створений із використанням бактерій, присутніх на здоровій шкірі, – Roseomonas mucosa. Місцеве застосування препаратів на основі R. mucosa може спростити або доповнити поточне лікування екземи. Створення ліків є результатом семирічних наукових відкриттів і досліджень у лабораторії інституту. Зараз учені планують подати заявку до Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів, щоби отримати дозвіл на безрецептурне використання препарату і зробити його доступним для більшості людей з екземою. Вихід пробіотика на ринок очікуються вже цього року.

Екзема, також відома як атопічний дерматит, є хронічним захворюванням, яке спричиняє сухість шкіри та свербіж. Це одне з найпоширеніших захворювань шкіри, яке вражає понад 31 мільйон людей у США, і в якийсь момент проявлятиметься у кожної десятої людини. Останнім часом патологія стає все більш поширеною, особливо в індустріально розвинутих країнах, що пов’язано з факторами навколишнього середовища та способом життя. Пацієнти з екземою мають дисбаланс мікробіома шкіри і дефіцит певних шкірних ліпідів. Дослідники NIAID продемонстрували, що R. mucosa може допомогти відновити рівні необхідних сполук.

Учені виділили та культивували R. mucosa в лабораторії, провели доклінічні (у лабораторії та на тваринах) і клінічні (із пацієнтами) дослідження та зробили бактерії доступними для комерційного використання. Пробіотик розроблений компанією Skinesa і має називу дефенсин. У відкритих сліпих плацебо-контрольованих клінічних дослідженнях понад 75 % пацієнтів відчули покращення тяжкості екземи після застосування R. mucosa. Крім того, більшість учасників потребували менше кортикостероїдів для лікування патології, відчували менший свербіж і повідомили про кращу якість життя. Ці переваги зберігалися після закінчення лікування: терапевтичні штами R. mucosa залишалися на шкірі до восьми місяців в учасників дослідження, за якими спостерігали протягом цього часу.

Джерело: https://www.niaid.nih.gov/news-events/niaid-discovery-leads-novel-probiotic-eczema#