Головна Новини Дерматологія Мазь, що містить молекули ДНК, допомагає боротися з алергічним контактним дерматитом

8 липня, 2024

Мазь, що містить молекули ДНК, допомагає боротися з алергічним контактним дерматитом

Мазь, що містить молекули ДНК, допомагає боротися з алергічним контактним дерматитом

Дослідники із Боннського університету в Німеччині виділили молекулу ДНК, яка допомагає у  боротьбі з алергічним контактним дерматитом. Аптамер – одноланцюговий фрагмент ДНК, що дозволяє  зв’язуватися з іншими молекулами та впливати на їхню функцію. Приєднаний аптамер дезактивує специфічний білок: зв’язуючись із певними речовинами імунної системи, він знижує їхні функції. Науковці сподіваються, що аптамерні креми, такі, як цей, також можуть бути придатними для лікування інших захворювань шкіри. Результати були опубліковані в журналі Molecular Therapy – Nucleic Acids.

Учені виділили аптамери, які прикріплюються до певного імунного білка під назвою CCL22 – хімокіна, що контролює міграцію клітин в організмі. Якщо певні імунні клітини виявляють елементи бактерії чи вірусу, вони вивільняють хемокіни і «приманюють» на допомогу захисні сили організму. Подібне також відбувається при алергічному контактному дерматиті: білки організму активуються алергеном, наприклад, намистом, що містить нікель. Ці насправді нешкідливі зміни імунна система сприймає як небезпеку, що призводить до вивільнення CCL22. Хімокін «приваблює» Т-клітини, які мігрують до місця дії та спричиняють алергічну реакцію.

Учені створили мазь на основі аптамеру проти CCL22, і в дослідах на мишах препарат заблокував хімокін, при цьому шкірна алергічна реакція значно зменшилася. Дослідники вперше продемонстрували, що фрагменти ДНК можна застосовувати в такій лікарській формі. Тепер перед науковцями постає питання, чи можна цю методику застосувати для лікування інших захворювань шкіри, наприклад, атопічного дерматиту або навіть злоякісної меланоми. Уже плануються дослідження на людях. Застосування аптамерів для точного доставлення ліків – перспективний напрямок розвитку медицини, тому дослідження німецьких учених є важливим кроком уперед.

Джерело: https://www.cell.com/molecular-therapy-family/nucleic-acids/fulltext/S2162-2531(24)00141-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2162253124001410%3Fshowall%3Dtrue