Головна Новини Дерматологія Чи можливе лікування чоловічого облисіння за допомогою вуглеводів?

25 липня, 2024

Чи можливе лікування чоловічого облисіння за допомогою вуглеводів?

Чи можливе лікування чоловічого облисіння за допомогою вуглеводів?

На думку вчених з Університету Шеффілда у Великій Британії, ключ до лікування чоловічого облисіння – патології, яка вражає близько 50 % чоловіків у всьому світі, – може ховатися у вуглеводі, який міститься в організмі людини. У дослідженні, опублікованому в журналі Frontiers in Pharmacology, виявили, що дезоксирибоза, яка відіграє фундаментальну роль у різних біологічних процесах як у тварин, так і в людей, може стимулювати відростання волосся в лабораторних гризунів. Дезоксирибоза – пентоза (моносахарид, що має 5 атомів вуглецю), що входить до складу нуклеїнових кислот, які забезпечують реалізацію генетичної інформації у клітинах.

Протягом останніх восьми років учені з Шеффілда та Пакистанського університету COMSATS вивчали, як цей вуглевод може допомогти загоїти рани, сприяючи утворенню нових кровоносних судин. Під час дослідження також помітили, що волосся навколо ран, що загоюються, росте швидше, порівнюючи з тими, які не лікували. Щоб дослідити це далі, створили модель випадіння волосся, спричиненого тестостероном (що є головною причиною в чоловіків), у мишей. Команда експериментаторів виявила, що застосування невеликої дози природного вуглеводу сприяло утворенню нових кровоносних судин, що призвело до відновлення росту волосся. Дезоксирибоза є молекулою природного походження, недорогою та стабільною в зовнішньому середовищі, і її можна застосовувати у формі різних гелів або пов’язок.

Результати дослідження показують, що дезоксирибоза настільки ж ефективна у відновленні волосся, як і міноксидил – активатор калієвих каналів, який використовується для лікування алопеції. Препарат розширює артеріоли та знижує загальний периферичний опір судин, окрім того, чинить гіпотензивний ефект до 24 годин, проте володіє яскравим синдромом відміни. Облисіння за чоловічим типом є дуже поширеним захворюванням, яке вражає чоловіків у всьому світі, але на сьогодні існують лише два препарати, ліцензовані для лікування, тому застосування дезоксирибози для посилення кровопостачання волосяних фолікулів та стимулювання росту волосся є важливим кроком уперед у дерматології.

Джерело: https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2024.1370833/full