Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Дослідники розробляють новий метод вимірювання рівня омега-3 жирних кислот у крові

16 жовтня, 2023

Дослідники розробляють новий метод вимірювання рівня омега-3 жирних кислот у крові

Дослідники розробляють новий метод вимірювання рівня омега-3 жирних кислот у крові

Дослідники з Університетів МакМастера і Гвельфа (Канада) відкрили новий зручний спосіб відстеження рівня омега-3 жирних кислот у крові, що полегшує доступ до інформації, яка є критично важливою для серцево-судинного та когнітивного здоров’я. Хоча людський організм може виробляти більшість необхідних йому жирів, він не може синтезувати достатній рівень омега-3 жирних кислот і повинен отримувати їх із харчових джерел.

Дві ключові омега-3 жирні кислоти, які називаються EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота), можуть бути отримані лише з певних джерел, таких як риба, морепродукти та харчові добавки, але вимірювання, яка точна кількість потрапляє у кров, було складним інвазивним процесом. Окрім збільшення ризику серцево-судинних подій, брак омега-3 жирних кислот також пов’язаний із запаленням та іншими захворюваннями, включно з когнітивними порушеннями, депресією, нейророзвитком плода та передчасними пологами.

Нещодавно відкриті біомаркери індексу омега-3 (O3I) полегшать вивчення харчування омега-3 жирними кислотами для підтримки здоров’я населення, особливо вразливих груп. Наявні тести для вимірювання ОЗІ вимагали взяття великих об’ємів крові та складної лабораторної роботи для аналізу. Як результат, більшість клініцистів не вимірюють ці показники регулярно. Новий метод уможливлює регулярний скринінг, який може допомогти лікарям і пацієнтам.

Учасники дослідження отримували від 3 до 5 грамів риб’ячого жиру, добавок EPA або DHA на день. Науковці вивчили ліпідний профіль, щоби виділити специфічні біомаркери O3І серед сотень виявлених циркулюючих ліпідів. Цей тест може бути частиною звичайного аналізу крові без будь-яких особливих вимог. Шляхом безпосереднього вимірювання лише двох конкретних біомаркерів у зразку крові можна швидко оцінити O3I без трудомістких і дорогих протоколів обробки зразків перед аналізом. Дослідники також планують ідентифікувати сурогатний біомаркер O3I за допомогою тесту на основі сечі, що повністю усуне необхідність забору крові.

Джерело: https://www.jlr.org/article/S0022-2275(23)00118-9/fulltext