Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Перше клінічне випробування на людях пристрою розміром із пілюлю, який контролює життєві показники через кишечник

20 листопада, 2023

Перше клінічне випробування на людях пристрою розміром із пілюлю, який контролює життєві показники через кишечник

Перше клінічне випробування на людях пристрою розміром із пілюлю, який контролює життєві показники через кишечник

Натільні датчики, від імплантованих пристроїв до наручних фітнес-моніторів, використовуються вже багато десятиліть. Однак доступність імплантованих пристроїв обмежена через вартість і інвазивність процедури імплантації. Пристрої, що проковтуються, можуть стати доступною альтернативою імплантованим, забезпечуючи високу ефективність при значно меншій інвазивності та вартості. Учені розробили пристрій для ковтання, який може безпечно контролювати життєво важливі функції, такі як дихання та частота серцевих скорочень, зсередини людини. Інструмент, описаний 17 листопада в журналі Device, має потенціал для надання доступної та зручної допомоги людям. Таблетки для моніторингу життєво важливих показників, або VM Pill, працюють, відстежуючи невеликі коливання тіла, пов’язані із диханням і серцебиттям.

У шлунково-кишковому тракті акселерометр вимірює невеликі балістичні рухи, які виникають щоразу, коли серце б’ється або пацієнт дихає. Позначки часу та дані акселерометра зберігаються в пам’яті пристрою та періодично передаються на зовнішній приймач для подальшого аналізу.

Щоби випробувати VM, команда науковців помістила пристрій у шлунок свиней, яких ввели в наркоз. Згодом дослідники ввели свиням дозу фентанілу, яка спричинила зупинку дихання, що також відбувається під час передозування і в людей. Пристрій вимірював частоту дихання свині в реальному часі та сповіщав дослідників. Науковці також уперше випробували пристрій на людях, давши VM тим, хто страждав від апное сну. Багато людей із захворюванням залишаються недіагностованими частково тому, що діагностика захворювання передбачає допуск людей до лабораторії сну, де їх підключають до зовнішніх пристроїв для моніторингу життєвих функцій під час сну.

VM Pill зміг визначити момент зупинки дихання учасників і контролювати частоту дихання з точністю 92,7 %. Порівнюючи із зовнішніми апаратами для моніторингу життєво важливих процесів, таблетка може контролювати частоту серцевих скорочень із точністю до щонайменше 96 %. Випробування також показало, що пристрій безпечний, і всі учасники вивели його природним шляхом через кілька днів після експерименту. 

Поточна версія VM Pill проходить через тіло приблизно за день, але є модифікації, із якими таблетки можуть залишатися довше для довгострокового моніторингу. У майбутньому також сподіваються оновити пристрій, щоби він міг автоматично доставляти ліки для зворотних станів, таких як передозування опіоїдів, щойно пристрій виявить симптоми.

Джерело: https://www.cell.com/device/fulltext/S2666-9986(23)00184-9