Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Використання мезенцефальних дофамінергічних нейронів для лікування хворих на хворобу Паркінсона

6 грудня, 2023

Використання мезенцефальних дофамінергічних нейронів для лікування хворих на хворобу Паркінсона

Використання мезенцефальних дофамінергічних нейронів для лікування хворих на хворобу Паркінсона

Останнім часом величезного розвитку зазнали методи лікування хвороби Паркінсона. Тепер стався прорив у дослідженнях, який дає найсильніші результати як щодо відсутності побічних ефектів, так і щодо тривалого ефекту дії. Результати опубліковані в Nature Communications під назвою «Покращена продукція мезенцефальних дофамінергічних нейронів із недиференційованих стовбурових клітин людини з обмеженим походженням».

Згідно з висновками, керівник групи DANDRITE та доцент Марк Денхем розробив метод, який забезпечує набагато вищу чисельність так званих дофамінових клітин, які є вирішальними у зв’язку із хворобою Паркінсона. Стовбурові клітини пропонують багатонадійний потенціал для лікування цього захворювання шляхом трансформації у специфічні нервові клітини.

Досягнення високої ідентичності має вирішальне значення для ефективного відновлення рухів пацієнтів. У лабораторії Denham Lab стовбурові клітини були створені за допомогою генної інженерії, щоб запобігти утворенню неправильних типів нервових клітин. Нещодавно створені стовбурові клітини мають розширену здатність виробляти специфічні нервові клітини, необхідні для лікування хвороби Паркінсона. Крім того, дослідники демонструють, що генетично модифіковані стовбурові клітини призвели до відновлення руху на моделях тварин. Цей прорив є потенційно новим терапевтичним підходом до лікування.

Експерименти на щурах показали, що як кількість, так і схожість із людськими культивованими стовбуровими клітинами є критичними для успішності лікування. «Використовуючи наші генетично модифіковані клітини, ми генеруємо дофамінові клітини вищої чистоти; для пацієнтів це скоротить час одужання і зменшить ризик рецидиву та використання ліків. Моя мета – допомогти пацієнтам не приймати ліки, для яких потрібна висока чистота. Отже, мій наступний крок – довести мій метод до клінічних випробувань», – заявляє Денхем.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-43471-0