Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Фероптоз як високоспецифічний спосіб лікування онкологічних захворювань

20 грудня, 2023

Фероптоз як високоспецифічний спосіб лікування онкологічних захворювань

Фероптоз як високоспецифічний спосіб лікування онкологічних захворювань

Біологам добре відомі три основні форми загибелі клітин: апоптоз, або загибель клітин 1 типу; аутофагія – загибель клітин 2 типу; клітинний некроз – тип 3. Фероптоз є окремою формою загибелі, що залежить від накопичення заліза та генерації активних форм кисню, які зрештою призводять до самознищення клітини. Основною ознакою пухлин є їхня здатність ставати резистентними до лікування, і багато типів пухлин мають надзвичайний розвиток стійкості до апоптозу. Саме тому звернення до іншої форми загибелі клітин є життєво важливим, оскільки сьогодні більшість форм лікування раку викликають загибель клітин шляхом ферментозалежного апоптозу.

Учені знайшли експериментальну невелику молекулу, яка індукує пухлиноспецифічний фероптоз, підвищуючи силу імунної системи та залишаючи здорові клітини повністю неушкодженими. Міжнародна група науковців повідомила про свої висновки в журналі Science Translational Medicine. Велика команда співробітників на трьох континентах виявили багатообіцяючу малу молекулу під назвою N6F11, яка не тільки викликає загибель ракових клітин, але й вибірково спричиняє деградацію глутатіонпероксидази-4, також відомої як GPX4, блокатора фероптозу.

Дослідники кажуть, що N6F11 провокує фероптоз, а GPX4 більше не заважає запобігти цій спеціалізованій формі загибелі пухлинних клітин. Окрім цього, N6F11 деградує GPX4 у ракових клітинах підшлункової залози, сечового міхура, молочної залози та шийки матки людини, не впливаючи на GPX4 у важливому тріо імунної системи: дендритних клітинах, Т-клітинах і нейтрофілах.

Незважаючи на те, що фероптоз активно розглядається як потенційний засіб лікування раку, інші дослідники вивчають його роль при різноманітних несхожих захворюваннях, починаючи від хвороби Альцгеймера, серцево-судинних і аутоімунних захворювань. Дослідження показали, що фероптоз бере активну участь у патологічних процесах цих станів.  

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-12-massive-drug-uncovers-infinitesimal-molecule.html