Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Вивчення патологічних основ перикардиту покращує розуміння нещодавно затвердженого медикаментозного лікування

28 грудня, 2023

Вивчення патологічних основ перикардиту покращує розуміння нещодавно затвердженого медикаментозного лікування

Вивчення патологічних основ перикардиту покращує розуміння нещодавно затвердженого медикаментозного лікування

Варіанти послідовностей, які захищають від перикардиту, були виявлені в геномному локусі, що кодує імунні цитокіни інтерлейкіну-1 (IL-1). Згідно з новим дослідженням, нещодавно затверджене медикаментозне лікування перикардиту пригнічує ці цитокіни. Статтю під назвою «Варіанти локусу гена інтерлейкіну-1 та перикардит» опублікували 27 грудня в журналі JAMA Cardiology вчені з deCODE genetics, дочірньої компанії Amgen, і їхні співробітники з Данії, США та Ісландії. Дослідження складається з пошуку генетичних варіантів, що впливають на ризик розвитку перикардиту, захворювання, яке характеризується хворобливим запаленням фіброзної оболонки серця. Частина пацієнтів відчуває рецидивуючий перикардит, який погано реагує на традиційне лікування неспецифічними протизапальними препаратами.

Роль специфічних імунних процесів при перикардиті недостатньо вивчена, і метою дослідження було використання генетики людини, щоби пролити світло на патогенез захворювання. Учені знайшли загальні варіанти в геномі, які захищають від перикардиту. Вони розташовані в ділянці з генами, що кодують запальні цитокіни інтерлейкіну-1. Препарати, що інгібують ці цитокіни, раніше використовували для лікування інших запальних захворювань, і нещодавно вони були випробувані у клінічних дослідженнях рецидивуючого перикардиту з хорошими результатами. Один із цих препаратів був схвалений Управлінням з харчових продуктів і медикаментів США для використання при рецидивуючому перикардиті нещодавно – у 2021 році.

Колхіцин у поєднанні з НПЗП є стандартною терапією першої лінії при гострому перикардиті. Хоча це часто успішно, традиційне лікування рецидивуючого перикардиту – з додаванням преднізолону до НПЗП і колхіцину – часто неефективне і може призвести до стероїдної залежності та пов’язаних із нею глюкокортикоїдних побічних ефектів. У США схвалили цитокінову пастку IL-1α та IL-1β рилонасепт для рецидивуючого перикардиту у 2021 році після ІІІ фази знакового дослідження RHAPSODY, і ці результати були додатково підтверджені іншим рецептором пастки IL-1 – гофлікісептом.

Результати генетичного дослідження дають важливу інформацію. Вони припускають, що інтерлейкін-1 може бути важливим фактором розвитку перикардиту в цілому, оскільки ідентифіковані варіанти є поширеними (приблизно у 50 % хворих). Крім того, ці дані є основою для майбутніх досліджень, наприклад, як ті, що спрямовані на розуміння того, які цитокіни інтерлейкіну-1 є найважливішими та чи впливає генотип на відповідь на лікування.

Джерело: https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/precision-medicine/pericarditis-variants-signpost-personalize-treatments/