Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Редагування генів дає надію людям зі спадковими розладами

5 лютого, 2024

Редагування генів дає надію людям зі спадковими розладами

Редагування генів дає надію людям зі спадковими розладами

За словами авторів нового дослідження, опублікованого в журналі New England Journal of Medicine, життя групи пацієнтів зі спадковим розладом змінилося завдяки лікуванню революційною терапією редагування генів. Пацієнти з Нової Зеландії, Нідерландів і Великобританії мають спадковий ангіоневротичний набряк, генетичне захворювання, що характеризується важкими, болісними та непередбачуваними нападами набряків. Вони заважають повсякденному життю, здавлюють дихальні шляхи та можуть призвести до смерті. За оцінками, в усьому світі 1 із 50 000 людей має спадковий ангіоневротичний набряк, однак, оскільки хвороба рідкісна, її часто неправильно діагностують.

Зараз дослідники з Університету Окленда, Медичного центру Амстердамського університету та лікарень Кембриджського університету успішно вилікували понад 10 пацієнтів за допомогою терапії CRISPR/Cas9. NTLA-2002 – це терапія редагування генів, заснована на кластеризованих регулярно розташованих коротких паліндромних повторах (CRISPR) асоційованого білка 9. NTLA-2002 спрямована на ген, що кодує калікреїн B1 (KLKB1), з метою довічного контролю над патологією. Шляхом редагування цього гена терапія знижує рівні загального калікреїну плазми, ефективно запобігаючи ангіоневротичному набряку.

Дослідження продемонструвало дозозалежне зниження загального білка калікреїну в плазмі на 95 %. Середнє зменшення нападів ангіоневротичного набряку також на 95 % відзначалося в усіх пацієнтів до останнього спостереження. Пацієнти з початкового дослідження спостерігатимуться протягом наступних 15 років, щоби продовжити оцінювання довгострокової безпеки та ефективності. Проводиться більш масштабне та надійніше подвійне сліпе плацебо-контрольоване випробування ІІ фази, а випробування ІІІ фази планується розпочати в другій половині 2024 року.

Поки що єдина затверджена терапія CRISPR, CASGEVY, призначена для лікування серповидноклітинної анемії та бета-таласемії. Однак CASGEVY – це терапія CRISPR ex vivo, коли клітини беруть у пацієнта та редагують поза тілом, а потім повторно вводять, тоді як NTLA-2002 – це терапія CRISPR in vivo, де цільове редагування генів відбувається безпосередньо в організмі. Технології CRISPR використовуються для виявлення методів лікування широкого спектра хвороб, таких як генетичні та серцево-судинні захворювання, рак і аутоімунні захворювання. Крім того, звісно, є величезний потенціал для розроблення аналогічних CRISPR/Cas9 методів лікування інших генетичних розладів.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2309149