Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Дослідники розробили швидкий тест для виявлення фентанілу

6 лютого, 2024

Дослідники розробили швидкий тест для виявлення фентанілу

Дослідники розробили швидкий тест для виявлення фентанілу

Дослідники Техаського університету в Далласі розробили перший у своєму роді ручний електрохімічний датчик, який може точно виявляти фентаніл у сечі за лічені секунди. Технологія перевірки концепції може визначити навіть незначні кількості фентанілу з точністю 98 % за допомогою невеликого портативного пристрою без дорогого та трудомісткого лабораторного аналізу. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, фентаніл є синтетичним опіоїдом, який у 50 разів сильніший за героїн і у 100 разів за морфін. Незаконно виготовлений фентаніл зазвичай змішують з іншими наркотиками, і така невелика кількість, як 2 міліграми, що дорівнює 10–15 крупинкам кухонної солі, може бути смертельною. Понад 150 людей щодня помирають від передозування синтетичними опіоїдами, такими як фентаніл.

Новий пристрій містить електрохімічний датчик, який генерує електричні сигнали на основі хімічних реакцій. Однак розроблення датчика для виявлення фентанілу стало проблемою, оскільки синтетичний опіоїд є нелеткою сполукою, що означає, що він не створює електрохімічного залишку. Щоб зафіксувати фентаніл за допомогою електрохімічного датчика, біологи використали структуру, схожу на молекулярну клітку. Дослідник біоінженерії д-р Анірбан Пол, перший автор статті, застосував зворотну інженерію, щоби знайти рішення. Він вирішив спробувати використовувати налоксон, який є препаратом першої допомоги від передозування опіоїдами. Дослідники провели обчислювальні тести, щоби зрозуміти, як сполуки взаємодіють, і створили таку конфігурацію, за якої налоксон притягує до себе фентаніл наче магніт.

Науковці перевірили сечу з лабораторії, яка містила низький, середній і високий рівні фентанілу. Сечу капають на тест-смужку. Якщо препарат присутній, налоксон взаємодіє з ним і генерує сигнал. Пристрій виявив фентаніл до 100 частинок на мільйон у зразках сечі. Команда дослідників працює не вперше: вони вже розробили різноманітні електрохімічні датчики, включно з технологією для виявлення біомаркерів інфекцій, таких як COVID-19, у поті, а також біомаркерів спалахів запальних захворювань кишечника. Минулого року вченими був розроблений тест для вимірювання ТГК, основного активного компонента марихуани, у слині з точністю 94 %.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240205165836.htm