Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Нова генетична терапія для лікування захворювань моторних нейронів і лобно-скроневої деменції

19 лютого, 2024

Нова генетична терапія для лікування захворювань моторних нейронів і лобно-скроневої деменції

Нова генетична терапія для лікування захворювань моторних нейронів і лобно-скроневої деменції

Нейробіологи з Університету Маккуорі (Австралія) розробили однодозовий генетичний препарат, який, як було доведено, зупиняє прогресування хвороби мотонейронів і лобно-скроневої деменції в мишей. Це також може створити можливості для лікування більш поширених форм деменції, таких як хвороба Альцгеймера, яка є другою за розповсюдженістю причиною смерті в Австралії після хвороб серця. Нове лікування, яке отримало назву CTx1000, спрямоване на патологічне накопичення білка TDP-43 у клітинах головного та спинного мозку.

Нейрони виробляють TDP-43 природним шляхом, і це важливо для їхньої здорової роботи. За певних умов білок накопичується в неправильній частині клітин, засмічуючи їх і заважаючи їм нормально функціонувати. Упродовж останніх 15 років дослідницька група Університету Маккуорі на чолі із професором Ларсом Іттнером шукала причини цього патологічного накопичення TDP-43, а також способи усунути закупорки та запобігти їх утворенню. Учені вперше виявили, що там, де є патологічний TDP-43, також спостерігається збільшення іншого білка, 14-3-3. Два білки взаємодіють, що призводить до їх накопичення у клітинах.

Нейробіологи змогли виділити короткий пептид, який контролює цю взаємодію між білками, і саме його використали для створення CTx1000. Коли в лабораторії вивчали нове лікування, то патологічне накопичення розчинялося, позначаючи білки TDP-43 як зайві в організмі і запобігаючи утворенню нових. Важливо, що CTx1000 націлений лише на патологічний TDP-43, дозволяючи здоровій версії вироблятися і безперешкодно працювати. Це робить CTx1000 неймовірно безпечним, і професор Іттнер зазначає, що дослідники не помітили жодних побічних ефектів у своїх експериментах.

Хоча вчені спочатку зосередилися на хворобі мотонейронів – бічному аміотрофічному склерозі та лобно-скроневій деменції, але у близько 50 % випадків хвороби Альцгеймера також виявляють патологію TDP, – тому цілком можливо, що в майбутньому нове лікування можна буде застосувати до інших нейродегенеративних станів. Професор Іттнер сподівається, що зможе розпочати випробування CTx1000 на людях протягом двох років, і вчені вже отримали доклінічний грант у розмірі 1,2 мільйони доларів. Ця терапія є одним із ключових відкриттів, яке підтримує Celosia Therapeutics, компанія, що входить до складу Університету Маккуорі, заснована у 2022 році, аби допомогти перенести новаторську роботу нейробіологів університету з лабораторії на лікування пацієнтів.

Джерело: https://www.cell.com/neuron/abstract/S0896-6273(24)00048-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0896627324000485%3Fshowall%3Dtrue