Головна Новини Патологія та лабораторна діагностика Аналіз спинномозкової рідини пришвидшує діагностику пухлин головного мозку

19 червня, 2024

Аналіз спинномозкової рідини пришвидшує діагностику пухлин головного мозку

Аналіз спинномозкової рідини пришвидшує діагностику пухлин головного мозку

Тест, який шукає генетичні ознаки новоутворень мозку у зразках спинномозкової рідини, може скоротити час для діагностики та усунути потребу в інвазивній біопсії для пацієнтів. Експерти некомерційної установи Mass General Brigham в місті Сомервіль (штат Массачусетс, США) працювали над створенням швидкого тесту, який може виявити ключові мутації, пов’язані з пухлинами мозку. Команда дослідників оцінила методику, відому як TetRS (цілеспрямоване швидке секвенування), серед 70 пацієнтів, госпіталізованих до Массачусетської загальної лікарні з ураженнями центральної нервової системи невідомого походження. Тест виявив мутації у зразках від 42 % пацієнтів із різними пухлинами: первинної та вторинної лімфом ЦНС, гліобластом і гліом.

На відміну від інших форм новоутворень, які можуть бути діагностовані в амбулаторному центрі, більшість пухлин головного та спинного мозку діагностують на пізніх стадіях. Завдяки новому тесту діагностика можлива без біопсії мозку, що також призвело до скорочення часу встановлення діагнозу з десяти до двох днів. Учені вивчають TetRS протягом майже десяти років, як і кілька генів, які мутували в певних формах раку мозку. У статті, опублікованій у 2015 році, команда Mass General Brigham показала, що генетичні мутації можна виявити у зразках тканин, вилучених під час операції. Учені додатково оптимізували TetRS і у 2021 році продемонстрували, що цей підхід можна використовувати для спинномозкової рідини.

Нове дослідження перевіряє TetRS у реальній практиці, коли пацієнти можуть звернутися до відділення невідкладної допомоги. TetRS налаштували для пошуку генетичних ознак, унікальних для пухлин мозку, включаючи мутації в генах MYD88, TERT, IDH1, IDH2, BRAF і H3F3A. Команда вчених оцінила зразки 70 пацієнтів, у 33 з яких діагностували новоутворення. Для інших 37 здорових пацієнтів TetRS не дав хибно-позитивних результатів, що доводить його високу чутливість. Зараз науковці планують подальше розширення досліджень для впровадження технології у більшість клінік країни.

Джерело: https://ashpublications.org/blood/article/doi/10.1182/blood.2024023832/516189/Rapid-Tumor-DNA-Analysis-of-Cerebrospinal-Fluid