Головна Новини Ендокринологія Дієти з високим вмістом фруктози можуть викликати ураження імунної системи

23 лютого, 2021

Дієти з високим вмістом фруктози можуть викликати ураження імунної системи

Дієти з високим вмістом фруктози можуть викликати ураження імунної системи

Нове дослідження вчених Університету Суонсі у співпраці з колегами Брістольського університету та Інституту Френсіса Кріка в Лондоні показало, що харчування з високим вмістом фруктози може запобігти нормальному функціонуванню імунної системи.

Фруктоза зазвичай зустрічається в солодких напоях, солодощах й оброблених продуктах і широко використовується у виробництві продуктів харчування. Її споживання пов'язано з розвитком ожиріння, діабету 2 типу і безалкогольної жирової хвороби печінки. Однак розуміння впливу фруктози на імунну систему людей, які її споживають у великій кількості, до сьогодні було обмежено.

Слід зазначити, що за останні роки використання та вживання фруктози значно зросло в усьому розвиненому світі.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, доводить, що фруктоза стимулює імунну систему до генерування реактивних молекул, які пов’язані із запаленням. Запальний процес такого роду може пошкоджувати клітини і тканини та сприяти тому, що органи і системи організму не працюють належним чином, що призводить до розвитку захворювань.

Дослідження також дає глибше розуміння того, як фруктоза може бути пов'язана з діабетом і ожирінням, оскільки запалення низької інтенсивності часто асоціюється з надмірною вагою.

Доктор Нік Джонс із медичної школи Університету Суонсі зазначив: «Подібні дослідження різних компонентів нашої дієти можуть допомогти нам зрозуміти, що може сприяти запаленню і хворобам, а що краще використовувати для поліпшення здоров'я».

Доктор Емма Вінсент із Брістольської медичної школи додала: «Наше дослідження важливе, оскільки наближує нас до розуміння того, чому деякі дієти можуть призвести до погіршення здоров'я».

Джерело: Diets high in fructose could cause immune system damage, study suggests: New research deepens understanding of how fructose effects health -- ScienceDaily