Головна Новини Ендокринологія Препарат для зниження рівня холестерину може врятувати понад 30 тисяч життів

6 вересня, 2021

Препарат для зниження рівня холестерину може врятувати понад 30 тисяч життів

Препарат для зниження рівня холестерину може врятувати понад 30 тисяч життів

Новий препарат для лікування серцево-судинних захворювань, який неформально називають «препарат, що змінює життя», нещодавно був схвалений для застосування у Великобританії. Виробник – компанія Novartis.

 Препарат інклізіран випускається в ін’єкційній формі. Серед основних фармакологічних властивостей можна виділити підвищення здатності печінки знижувати рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ). Інклізіран – перший лікарський засіб, який застосовує РНК-інтерференцію шляхом інгібування гену PCSK9, щоб сприяти виведенню ХС ЛПНЩ із крові. Вимикаючи цей ген, інклізіран допомагає печінці поглинати більше ХС ЛПНЩ та розщеплювати його. Цей препарат також може бути оптимальним, ефективним варіантом для людей, у яких не було позитивної динаміки зниження рівня холестерину за допомогою статинів, а також для пацієнтів, які не можуть приймати препарати цієї групи.

Novartis і Національна служба охорони здоров’я (NHS) Англії та Уельсу уклали угоду про надання препарату за зниженою ціною. Рішення було прийнято після того, як глобальне дослідження показало, що препарат може «безпечно знизити рівень холестерину на 50 %». Крім того, при поєднанні інклізірану зі статинами дослідники прогнозують зниження рівня холестерину на 75–80 %.

Якщо 300 000 осіб отримають препарат, як і планувалося, то, за прогнозами, 30 000 осіб зможуть уникнути передчасної смерті від інфарктів та інсультів. Сьогодні близько половини дорослого населення Великобританії має рівень холестерину, що перевищує визначені норми, і майже 8 мільйонів осіб у країні приймають ліпідознижувальні засоби. Новий препарат, який вже визнаний революційним, може запобігти 55 000 інфарктів та інсультів у Великобританії та врятувати понад 30 000 життів протягом наступного десятиліття.

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/cholesterol-lowering-jab-could-save-over-30000-lives#Adressing-misconceptions