Головна Новини Ендокринологія Висока доступність ресторанів швидкого харчування пов'язана із вищими показниками цукрового діабету 2 типу

2 листопада, 2021

Висока доступність ресторанів швидкого харчування пов'язана із вищими показниками цукрового діабету 2 типу

Висока доступність ресторанів швидкого харчування пов'язана із вищими показниками цукрового діабету 2 типу

Нове загальнонаціональне дослідження, проведене Медичною школою Гроссмана Нью-Йоркського університету (США), показує, що проживання в районах із більш високою доступністю точок швидкого харчування пов’язане із подальшим ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (ЦД2).

Результати також виявили, що наявність більшої кількості супермаркетів може знизити ризик розвитку ЦД2, особливо у приміських та сільських районах.

Дослідницька група використала дані Управління охорони здоров’я ветеранів США, яка охоплює понад 9 мільйонів ветеранів у понад 1200 медичних закладах по всій країні. Використовуючи ці дані, дослідники відібрали національну когорту із більш як 4 мільйонів ветеранів без діабету.

У кожному з чотирьох різних типів районів (місто з високою щільністю населення, місто з низькою щільністю населення, передмістя та сільський район) частка ресторанів швидкого харчування та частка супермаркетів були зведені в таблицю в межах однієї милі ходьби у міських кварталах із високою щільністю населення, двох миль дороги у міських районах із низькою щільністю населення, шести миль – у передмісті та десяти миль у сільській місцевості.

За ветеранами спостерігали в середньому п’ять із половиною років. За цей час у 13,2 % осіб із когорти було вперше діагностовано ЦД2. Чоловіки захворювали на ЦД2 частіше, ніж жінки (13,6% проти 8,2 % відповідно).

При стратифікації за типами спільнот у 14,3 % ветеранів, які проживають у міських районах із високою щільністю населення, розвинувся ЦД2, тоді як найнижчий рівень захворюваності був серед тих, хто проживав у передмістях та селах (12,6 %).

Одним із обмежень дослідження, на думку авторів, є те, що воно не може бути повністю екстрапольовано на населення, яке не є ветеранами, оскільки ветерани США, як правило, – це переважно чоловіки, які мають значно більший тягар хвороб та фінансову нестабільність, ніж цивільне населення.

Наступним етапом дослідження буде вивчення зв’язку між ресторанами швидкого харчування, супермаркетами та підгрупами населення залежно від статі, раси / етнічної приналежності та соціально-економічного статусу.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211029114022.htm