Головна Новини Ендокринологія Білок галектин-1 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету 2 типу

10 листопада, 2021

Білок галектин-1 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету 2 типу

Білок галектин-1 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету 2 типу

Дослідники із Гетеборзького університету (Швеція) пов’язують підвищений рівень білка галектин-1 зі збільшенням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу приблизно через 18 років. Водночас цілком імовірно, що галектин-1 є захисним фактором для нирок у пацієнтів із діабетом 2 типу та високим ризиком діабетичної нефропатії.

Галектин-1, білок, що експресується у м’язах, у тому числі кардіоміоцитах, печінці, клітинах простати, сітківці, лімфовузлах, тимусі, селезінці, плаценті, тестикулах, імунокомпетентних клітинах. П’ять років тому дослідницька група з Гетеборзького університету представила результати дослідження даних пацієнтів із вперше діагностованим цукровим діабетом 2 типу та здорових осіб із контрольної групи. Вони припустили, що цей білок може брати участь у патофізіологічних механізмах жирової тканини у разі розвитку діабету 2 типу. Згодом у дослідженні SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study) команда дослідників продемонструвала, що галектин-1 пов’язаний із вищим рівнем інсуліну в крові після коригування аналізу таких відомих факторів ризику діабету 2 типу, як ожиріння, вік та стать.

Результати нового дослідження, проведеного Гетеборзьким університетом у співпраці з колегами із Лундського університету (Швеція), були опубліковані в журналі Diabetologia. Дослідники вказують як на негативний, так і на позитивний зв’язок між галектином-1 та діабетом 2 типу. У загальній популяції галектин-1 може бути пов’язаний із підвищеним ризиком діабету. Водночас у двох великих популяційних групах на півдні Швеції вчені продемонстрували, що галектин-1 пов’язаний із функцією нирок і потенційно має профілактичну дію щодо ниркової недостатності у деяких пацієнтів із діабетом 2 типу. На думку дослідників, галектин-1 має бути вивчений як потенційна ціль для розробки майбутніх фармацевтичних препаратів .

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211108094238.htm