Головна Новини Ендокринологія Діабетична допомога 2022: скринінг та персоналізація

29 грудня, 2021

Діабетична допомога 2022: скринінг та персоналізація

Діабетична допомога 2022: скринінг та персоналізація

Оновлені клінічні рекомендації Американської діабетичної асоціації на 2022 рік закликають до ширшого скринінгу популяції, а також подальшого розвитку тенденцій до індивідуалізації лікування.

Стандарти медичної допомоги при цукровому діабеті Американської діабетичної асоціації оприлюднено у грудні 2021 року як додаток до діабетичної допомоги. Вони підсумовують зміни, що відбулися у поточному році.

Однією із кардинальних змін є зниження рекомендованого віку для початку обстеження на діабет та предіабет із 40 років до 35 незалежно від таких факторів ризику, як ожиріння.

Рекомендації з тестування на діабет вагітних жінок на ранніх термінах вагітності (< 15 тижнів) також були розширені – від тестування тих, хто має фактори ризику, до розгляду можливості тестування всіх жінок на недіагностований діабет тоді, коли вони планують вагітність, або при першому допологовому відвідуванні. Потім на 24–28 тижні проводять скринінг на гестаційний діабет.

Все це пов’язано зі збільшенням числа випадків діабету в молодшому віці.

Своєю чергою, нова рекомендація щодо скринінгу аутоантитіл у дорослих із підозрою на діабет 1 типу та генетичного тестування для тих, хто не відповідає типовим критеріям для будь-якого з двох основних типів, заснована на спільній консенсусній заяві Американської діабетичної асоціації та Європейської асоціації з вивчення діабету, опублікованій у жовтні 2021 року.

Концепція індивідуалізації лікування при цукровому діабеті проголошується вже кілька років, але продовжує вдосконалюватися новими даними та новими доступними інструментами управління (індивідуалізація допомоги на основі супутніх захворювань та інших факторів тощо).

У рекомендації включено кілька таблиць та діаграм, які допомагають прийняти рішення щодо лікування цукрового діабету 2 типу. Алгоритм фармакологічного лікування включає міркування про вагу, гіпоглікемію та вартість. Також надаються таблиці з переліком середніх оптових цін на інсуліни та неінсулінові препарати.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/965164