Головна Новини Ендокринологія Причина, яка заважає жінкам на дієті швидко втрачати вагу

28 січня, 2022

Причина, яка заважає жінкам на дієті швидко втрачати вагу

Причина, яка заважає жінкам на дієті швидко втрачати вагу

Коли жінка намагається схуднути, «фізіологія дає відсіч». Метаболічна адаптація – уповільнення метаболізму у відповідь на втрату ваги – збільшує тривалість часу, необхідного для досягнення цільового зниження ваги, повідомляють результати нового дослідження.

У дослідженні взяли участь 65 жінок молодого та середнього віку з надмірною вагою та малорухливим способом життя, які перебували на низькокалорійній дієті (800 калорій на день). Всі учасниці досягли цільової ваги (відповідного індексу маси тіла ≤ 25 кг/м2) за час від 66 до 252 днів.

Але жінці з найбільшою метаболічною адаптацією необхідно було залишатися на дієті протягом додаткових 70 днів у порівнянні з жінкою без метаболічної адаптації, щоб досягти цільового індексу маси тіла після поправки на дотримання дієти.

Результати дослідження, проведеного вченими Університету Алабами у Бірмінгемі (США), було опубліковано 27 січня в журналі «Obesity».

«Незважаючи на те, що дотримання дієти, безумовно, є найважливішим фактором, що визначає час для досягнення цілей зниження ваги, – зазначають дослідники, – отримані результати мають велике клінічне значення, оскільки вони означають, що люди, які з усіх сил намагаються досягти цілей зниження ваги, незважаючи на дотримання дієти, справді можуть страждати від метаболічної адаптації під час активної втрати ваги».

Вчені підкреслюють, що метаболічна адаптація під час дієти ускладнює втрату останнього фунта (0,45 кг) набагато більше, ніж першого, тому що у міру прогресування втрати ваги метаболічна адаптація збільшується.

Але є й хороша новина: метаболічна адаптація припиняється, коли вага стабілізується (встановлюється новий енергетичний баланс, і він не є предиктором повторного набору ваги у довгостроковій перспективі). При цьому варто пам’ятати, що навіть помірна втрата ваги на 5 % від початкової маси тіла пов’язана із клінічно значущим поліпшенням проблем зі здоров’ям для багатьох людей.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967318