Головна Новини Ендокринологія Критика щодо показника ІМТ та нові підходи до визначення «здорової» ваги

27 червня, 2023

Критика щодо показника ІМТ та нові підходи до визначення «здорової» ваги

Критика щодо показника ІМТ та нові підходи до визначення «здорової» ваги

Ще в січні поточного року Американська академія педіатрії повідомила, що індекс маси тіла (ІМТ) є найбільш відповідним клінічним інструментом для встановлення діагнозу ожиріння у дітей. Проте зараз індекс маси тіла як стандартний показник здорової чи нездорової ваги знову ставиться під сумнів, оскільки Американська медична асоціація (АМА) рекомендує лікарям зменшити важливість ІМТ під час установлення остаточного діагнозу.

За даними Національного інституту серця, легенів і крові, чоловіки та жінки з високим ІМТ протягом тривалого часу вважалися групою серйозного ризику таких станів, як серцеві захворювання, високий кров’яний тиск, діабет 2 типу та деякі види раку. Однак AMA виявила, що цей показник, хоча й корисний для прогнозування здоров’я населення загалом, здебільшого є неточним для визначення довгострокового прогнозу щодо здоров’я людини. Оскільки ІМТ не відрізняє м’язи від жирової тканини, люди з різним складом тіла можуть мати однаковий ІМТ. Головним недоліком ІМТ вважають неможливість визначити, як накопичується жир при різних конституційних типах статури, показник не враховує расу, етнічну приналежність, вік та стать. Для прикладу, зазначається, що «здорові згідно з ІМТ» азіатські жінки мають подвійний ризик розвитку діабету 2 типу, ніж білі жінки з такими ж показниками.

Однією з альтернатив ІМТ може бути вимірювання окружності талії. Визначення накопичення вісцерального жиру (з використанням вимірювальної стрічки) через співвідношення — ділення окружності талії в найвужчому місці на окружність стегон у найширшому місці — є кращим показником можливих проблем із захворюванням серця, ніж ІМТ. ВООЗ формулює абдомінальне ожиріння як співвідношення об’єму талії до стегон 0,90 для чоловіків і більше 0,85 для жінок. Клініцисти визначили, що люди з тілом у формі «яблука» мають більший ризик будь-якого хронічного захворювання, ніж люди із «грушоподібним» тілом, у яких жирова тканина накопичується переважно навколо стегон. Накопичення вісцерального жиру та збільшення обхвату талії були пов’язані з розвитком резистентності до інсуліну, діабетом і ризиком ішемічної хвороби серця та гіпертонії.

Замість того, щоб вважати ІМТ визначальним чинником здоров’я людини, AMA пропонує проводити розрахунок у поєднанні з іншими справжніми показниками ризику, такими як вісцеральний жир, склад тіла та окружність талії, а також генетичними та метаболічними факторами.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20230623/BMI-under-fire-as-AMA-calls-for-new-approach-to-address-weight.aspx