Головна Новини Ендокринологія Мозкові хвилі під час глибокого сну забезпечують контроль рівня цукру в крові

11 липня, 2023

Мозкові хвилі під час глибокого сну забезпечують контроль рівня цукру в крові

Мозкові хвилі під час глибокого сну забезпечують контроль рівня цукру в крові

Лікарі й пацієнти знають, що брак якісного сну може збільшити ризик діабету. Однак залишається загадкою, чому. Нові дані, отримані групою вчених із Каліфорнійського університету в Берклі, наблизили нас до відповіді на це запитання. Дослідники виявили можливий механізм у людей, який пояснює, як і чому мозкові хвилі глибокого сну вночі здатні регулювати чутливість організму до інсуліну, що покращує контроль рівня цукру в крові наступного дня.

Ці синхронізовані мозкові хвилі діють як запуск ланцюгової реакції від мозку до серця, а потім назовні, щоби змінити регуляцію рівня цукру в крові. Зокрема, комбінація двох мозкових хвиль, які називаються веретенами сну та повільними хвилями, передбачає підвищення чутливості організму до інсуліну, що, як наслідок, суттєво знижує рівень глюкози в крові. Крім виявлення нового механізму, результати також показують, що ці мозкові хвилі під час глибокого сну можуть бути використані як чутливий маркер рівня цукру в крові наступного дня.

Висновки команди розкривають комплекс кроків, які можуть допомогти пояснити, як і чому мозкові хвилі під час глибокого сну забезпечують контроль рівня цукру в крові. По-перше, вчені виявили, що сильніший і частіший зв’язок мозкових хвиль під час глибокого сну передбачив перемикання стану нервової системи організму на більш спокійний режим – парасимпатичну систему. По-друге, парасимпатична нервова система забезпечує підвищену чутливість організму до інсуліну, а також сприяє поглинанню клітинами глюкози із крові, запобігаючи різкому стрибку цукру.

Пацієнтам часто важко дотримуватися рекомендацій лікування діабету, які, крім медикаментів, включають також і модифікацію способу життя та харчових звичок й інтенсифікацію фізичного навантаження. Для більшості людей сон є безболісним та природним процесом. І хоча він не стане єдиним терапевтичним підходом, перспектива нових технологій, які можуть безпечно впливати на мозкові хвилі під час глибокого сну, може допомогти людям краще контролювати рівень цукру в крові.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(23)00219-7