Головна Новини Ендокринологія Препарат, що імітує дію фізичних навантажень, допомагає схуднути й підвищує м’язову активність у мишей

27 вересня, 2023

Препарат, що імітує дію фізичних навантажень, допомагає схуднути й підвищує м’язову активність у мишей

Препарат, що імітує дію фізичних навантажень, допомагає схуднути й підвищує м’язову активність у мишей

Абсолютно новий вид ліків, випробуваний на мишах, показує багатонадійні результати, які можуть призвести до розробки препарату для схуднення, що імітує вплив фізичних вправ. Сполука, розроблена та випробувана науковцями Університету Флориди, змушує мишей з ожирінням втрачати вагу, «переконуючи» м’язи тіла, що вони тренуються більше, ніж це є насправді, прискорює метаболізм у тварин і підвищує їхню витривалість, допомагаючи бігти майже на 50 % далі, ніж вони могли раніше.

Новий препарат, відомий як SLU-PP-332, не впливає на апетит або споживання їжі. Він також не змушує мишей більше тренуватися. Натомість сполука прискорює природний метаболічний шлях, який зазвичай реагує на фізичні вправи. Фактично препарат змушує тіло діяти так, ніби воно тренується до марафону, що призводить до збільшення витрат енергії та прискорення метаболізму жиру в організмі. «Ця сполука, по суті, спонукає скелетні м’язи до тих самих змін, які спостерігаються під час тренувань на витривалість, – повідомляє Томас Берріс, професор фармації, який очолював нещодавні дослідження. – Коли ви лікуєте мишей препаратом, то можете побачити, що метаболізм усього їхнього тіла активується на використання жирних кислот, що дуже схоже на те, що відбувається у людей, коли вони голодують або активно займаються спортом».

Новий препарат націлений на групу білків в організмі, відомих як ERR, які відповідають за активацію деяких найважливіших метаболічних шляхів у тканинах, що активно поглинають енергію. ERR активніші, коли люди займаються спортом, але виявилося, що їх важко активувати за допомогою ліків. В іншій статті, опублікованій у березні в ACS Chemical Biology, дослідники повідомили, що вони успішно розробили сполуку SLU-PP-332 для підвищення активності ERR. Вони також помітили, що сполука дозволяла мишам із нормальною вагою бігати на 70 % довше та на 45 % далі, ніж мишам, які не отримували препарат. У своєму останньому дослідженні команда випробувала препарат на мишах з ожирінням. Лікування гризунів двічі на день протягом місяця призвело до того, що вони набрали в 10 разів менше жиру, ніж миші без лікування, і втратили 12 % ваги тіла. Проте миші продовжували їсти ту саму кількість їжі та не займалися спортом більше.

Джерело: https://jpet.aspetjournals.org/content/early/2023/09/22/jpet.123.001733