Головна Новини Ендокринологія Інноваційний магнітний гель загоює діабетичні рани втричі швидше

23 жовтня, 2023

Інноваційний магнітний гель загоює діабетичні рани втричі швидше

Інноваційний магнітний гель загоює діабетичні рани втричі швидше

У хворих на цукровий діабет, чиї природні регенераційні можливості порушені, часто розвиваються хронічні рани, які повільно гояться. Такі рани можуть спричинити серйозні інфекції, що нерідко призводить до ампутації кінцівок. Щоби вирішити цю глобальну проблему охорони здоров’я, команда дослідників із Національного університету Сінгапуру (NUS) розробила інноваційний магнітний гель, який прискорює загоєння діабетичних ран і зменшує частоту рецидивів.

Щороку в усьому світі реєструється приблизно від 9,1 до 26,1 мільйонів випадків діабетичної виразки стопи, і близько 15–25 % пацієнтів із діабетом матимуть таке ушкодження кінцівки протягом життя. Сінгапур має один із найвищих показників ампутації нижніх кінцівок через діабет у світі – у середньому близько чотирьох на день.

Кожна процедура нового лікування передбачає накладення пов’язки, попередньо наповненої гідрогелем, що містить клітини шкіри для загоєння та магнітні частинки. Щоби максимізувати терапевтичні результати, бездротовий зовнішній магнітний пристрій використовується для активації клітин шкіри та прискорення процесу загоєння ран. Ідеальна тривалість магнітної стимуляції становить близько однієї-двох годин. Лабораторні тести показали, що лікування в поєднанні з магнітною стимуляцією загоює діабетичні рани приблизно втричі швидше, ніж сучасні традиційні підходи. Крім того, хоча дослідження було зосереджено на загоєнні діабетичних виразок стопи, технологія має потенціал для лікування різних ушкоджень шкіри, наприклад, опіків.

Унікальний винахід NUS використовує комплексний підхід, прискорюючи процес на кількох фронтах. Ця технологія спрямована на численні критичні фактори, пов’язані з діабетичними ранами, і одночасно контролює підвищений рівень глюкози в області рани, активує сплячі клітини шкіри поблизу рани, відновлює пошкоджені кровоносні судини та регенерує порушену судинну мережу всередині рани.

Спеціально розроблений ранозагоювальний гель містить два типи схвалених FDA клітин шкіри – кератиноцити (необхідні для відновлення шкіри) і фібробласти (для формування сполучної тканини) – і крихітні магнітні частинки. У поєднанні з динамічним магнітним полем, створюваним зовнішнім пристроєм, механічна стимуляція гелю заохочує дермальні фібробласти стати більш активними. Лабораторні тести показали, що підвищена активність фібробластів, створювана гелем, збільшує приблизно на 240 % швидкість росту клітин і більш ніж удвічі вироблення ними колагену – важливого білка для загоєння ран. Гель також покращує зв’язок із кератиноцитами, сприяючи утворенню нових кровоносних судин.

Джерело: https://www.sciencetimes.com/articles/46664/20231022/gel-healing-diabetic-wounds-developed-nus-scientists-speed-up-recovery.htm