Головна Новини Ендокринологія Щотижневі ін’єкції інсуліну можуть бути настільки ж ефективними в лікуванні діабету, як і щоденні

1 листопада, 2023

Щотижневі ін’єкції інсуліну можуть бути настільки ж ефективними в лікуванні діабету, як і щоденні

Щотижневі ін’єкції інсуліну можуть бути настільки ж ефективними в лікуванні діабету, як і щоденні

Золотим стандартом лікування діабету 1 типу є або інтенсивна інсулінотерапія, яка передбачає багаторазові щоденні ін’єкції базального та болюсного інсуліну, або безперервне підшкірне використання інсуліну, спрямоване на максимально точне імітування нормальних фізіологічних функцій глюкози. Кілька щоденних ін’єкцій інсуліну все ще є найпоширенішим типом лікування у всьому світі, хоча наявні регіональні відмінності: 95,4 % у Східній Європі, 56,5 % у Західній Європі та 37 % у США.

Згідно з дослідженнями Університету Суррея, базальна ін’єкція інсуліну ікодек один раз на тиждень для лікування діабету 1 типу може бути настільки ж ефективною в лікуванні захворювання, як і щоденна. Результати річного клінічного випробування фази 3 можуть кардинально змінити майбутнє лікування діабету та допомогти мільйонам людей краще контролювати свій стан. Учені із 12 країн у 99 місцях під керівництвом професора Девіда Рассела-Джонса із графства Суррей перевірили ефективність і безпеку щотижневої базальної ін’єкції ікодеку (тип інсуліну тривалої дії) і порівняли її зі щоденною ін'єкцією інсуліну деглюдек у дорослих із діабетом 1 типу. В обох групах використовували інсулін короткої дії для покриття потреби останнього при вживанні їжі.

Аби дізнатися більше про ефективність ікодеку, науковці залучили 582 учасники із діабетом 1 типу. Хворі були поділені на дві групи: перша отримувала одну ін’єкцію ікодеку на тиждень(700 ОД/мл), а друга – щоденні ін’єкції деглюдеку (100 ОД/мл), обидва в поєднанні з аспартом, інсуліном короткої дії під час їжі. Через 26 тижнів учені виявили, що рівень HbA1C (білок в еритроцитах із прикріпленою до нього глюкозою – універсальний маркер для загального контролю діабету) у тих, хто приймав ікодек, знизився із середнього значення 7,59 % на початковому рівні до приблизного середнього значення 7,15 %, а для деглюдеку середнє значення знизилося із 7,63 % до 7,10 %. Розрахункова різниця в лікуванні між ними становить 0,05 %, що підтверджує не меншу ефективність ікодеку порівняно з деглюдеком, але зі значно меншою частотою ін’єкцій, що зручніше для пацієнтів.

Учені також виявили вищу частоту епізодів гіпоглікемії в першій групі. Однак, незважаючи на вищі рівні серед хворих, які приймали ікодек, дослідники відзначили, що частота випадків була низькою в обох групах, причому більшість епізодів низького рівня глюкози в крові вимагали лише перорального введення вуглеводів.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)02179-7/fulltext