Головна Новини Ендокринологія Пероральні інсулінові краплі для хворих на діабет – нова розробка від учених із Канади

7 червня, 2024

Пероральні інсулінові краплі для хворих на діабет – нова розробка від учених із Канади

Пероральні інсулінові краплі для хворих на діабет – нова розробка від учених із Канади

Поширеність цукрового діабету продовжує невпинно зростати. 11,7 мільйонів канадців вже живуть із патологією або предіабетом. В Університеті Британської Колумбії вчені створили безболісний метод доставки препарату для хворих. Дослідники з лабораторії доктора медичних наук Ших-Дар Лі розробили пероральні краплі інсуліну, які швидко та ефективно засвоюються організмом, потенційно замінюючи потребу в ін’єкціях інсуліну. Краплі містять суміш гормону підшлункової залози та унікального пептиду, що легко проникає у клітини.

Інсулін – це складна молекула, й у формі таблеток він легко руйнується в шлунку. Гормон також повинен швидко надходити в кров, але, будучи великою молекулою, не може легко пройти крізь різні клітини самостійно. Пептиди (ліпідно-кон’югований протамін і димер протаміну), отримані із субпродуктів риби, створюють шлях для інсуліну. Доклінічні випробування показали, що гормон із пептидом ефективно досягає кровотоку, тоді як звичайний інсулін залишається в ротовій порожнині.

Останні три роки лабораторія доктора Лі працювала над безголковими альтернативами інсуліну. Учені спробували назальні спреї, перш ніж зупинитися на пероральних краплях, які є простими у використанні та зручними у виготовленні. «Сподіваємось, пероральні краплі відкриють нові можливості для хворих на цукровий діабет – спростять прийом ліків і регулюватимуть рівні глюкози в крові, щоби підтримувати здоров’я протягом тривалого часу», – ділиться науковець.

Два інгаляційних типи інсуліну (Exubera, Afrezza) були схвалені раніше, але ефекти були неоптимальними та показали підвищення ризику розвитку раку легенів. Ці продукти були вилучені. Доктор Лі прагне досягти швидкої безболісної доставки інсуліну без значних побічних ефектів. Зараз команда університету працює над ліцензуванням технології для комерційного партнера.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016836592400138X?via%3Dihub