Головна Новини Ендокринологія Новий варіант лікування діабетичної ретинопатії, що впливає на першопричину патології

19 червня, 2024

Новий варіант лікування діабетичної ретинопатії, що впливає на першопричину патології

Новий варіант лікування діабетичної ретинопатії, що впливає на першопричину патології

Третина хворих на цукровий діабет, старше 40 років, мають ретинопатію, яка може призводити до сліпоти. Дослідники з Університету наук про здоров’я штату Оклахома та Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга вивчають нове, революційне лікування такої мікроангіопатії. Вчені вже опублікували статтю в журналі Cell Metabolism, у якій докладно описано, як антикерамідна імунотерапія може усунути першопричину захворювання та зупинити прогресування на більш ранній стадії, ніж попередні методи лікування.

Сьогодні існує два методи лікування діабетичної ретинопатії, але обидва мають серйозні наслідки для здоров’я та є досить інвазивними. Перший полягає у застосуванні лазерів, які використовують для судин, щоби зупинити кровотечу; другий передбачає ін’єкції безпосередньо в око, які можуть зупинити прогресування захворювання. Дослідники працюють над новим варіантом лікування, який би зміг усунути першопричину діабетичної ретинопатії: учені виявили, що в очах пацієнтів присутній певний дуже шкідливий тип ліпідів, або керамідів. Ці сполуки після стимуляції іншим типом клітин – цитокінами – злипаються у великі домени, які спричиняють шкідливі запальні процеси для клітин ока, що призводить до загибелі останніх та прогресування патології.

Під час експериментів науковці змогли створити антитіло проти цих ліпідів, і дослідження демонструють великі перспективи на моделях тварин і клітинних культур. Окремою перевагою є шлях введення ліків: це можна робити системно, а не через ін’єкцію в очі. На думку авторів, найкориснішим є те, що лікування спрямоване на першопричину захворювання, а не на симптоми термінальної стадії. Учені планують майбутні дослідження для перевірки своєї методики.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413124001335?via%3Dihub