Головна Новини Ендокринологія Нове комбіноване лікування може збільшити кількість клітин, що виробляють інсулін in vivo

12 липня, 2024

Нове комбіноване лікування може збільшити кількість клітин, що виробляють інсулін in vivo

Нове комбіноване лікування може збільшити кількість клітин, що виробляють інсулін in vivo

Під час доклінічних досліджень команда вчених із Маунт-Сінай у Нью-Йорку виявила нову терапевтичну комбінацію, яка регенерує β-клітини людини, які виробляють інсулін, що є можливим способом лікування діабету. Висновки були опубліковані в Science Translational Medicine. Для дослідження алкалоїд гармін, який міститься в деяких рослинах, поєднали з поширеними препаратами проти діабету 2 типу – агоністами рецептора GLP1. Науковці трансплантували невелику кількість людських β-клітин мишам із діабетом обох типів; цих гризунів лікували за допомогою комбінованої терапії, і кількість клітин зросла на 700 % протягом трьох місяців лікування.

Гармін є єдиною відомою сполукою, що збільшує проліферацію клітин підшлункової залози. Така функція препарату зумовлена інгібуванням ним ферментного шляху DYRK1A. Учені раніше показали, що кілька різних інгібіторів ферменту можуть індукувати проліферацію β-клітин дорослої людини в чашці для культури тканин протягом кількох днів. Але до цього дослідження ніхто не продемонстрував здатність збільшення кількості клітин in vivo у трансплантатах людських острівців, які використовувалися на тваринній моделі впродовж багатьох місяців.

Команда Маунт-Сінай нещодавно завершила першу фазу клінічних випробувань гарміну на здорових добровольцях, щоб перевірити його безпеку та переносимість. Водночас вчені розробили інгібітори DYRK1A наступного покоління. Дослідники також хочуть звернути увагу на той факт, що в пацієнтів із діабетом 1 типу імунна система продовжуватиме вбивати нові β-клітини, тому вони планують перевірити індуктори регенерації клітин разом з імуномодуляторами. Головна мета науковців полягає в тому, аби комбінація препаратів дозволила новим клітинам нормально розвиватися та збільшувати рівні інсуліну.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adg3456