Головна Новини Ендокринологія Нові типи інсуліну можуть скоротити частоту ін’єкцій до одного разу на тиждень

26 серпня, 2024

Нові типи інсуліну можуть скоротити частоту ін’єкцій до одного разу на тиждень

Нові типи інсуліну можуть скоротити частоту ін’єкцій до одного разу на тиждень

Учені створили новаторський тип інсуліну, який підлаштовується під рівень цукру в крові в режимі реального часу, потенційно змінюючи лікування мільйонів людей із діабетом 1 типу в усьому світі. Цей «розумний інсулін» розроблений таким чином, щоби залишатися в неактивному стані в організмі, доки він не знадобиться, а потім миттєво активуватися для контролю глікемії. Дослідники зі США, Австралії та Китаю розробили цей інноваційний препарат, який точно імітує природну реакцію організму на зміни вмісту глюкози в крові.

Хоча ін’єкції цього гормону рятують життя вже понад 100 років, зараз хворим на цукровий діабет потрібно вводити синтетичний інсулін близько 10 разів на день. Традиційні препарати допомагають стабілізувати рівень цукру в крові під час ін’єкції, але не можуть впоратися з майбутніми коливаннями, тому пацієнтам часто потрібно вводити більше інсуліну протягом кількох годин. Нові інсуліни, що реагують на глюкозу (GRI – glucose-responsive insulin), відрізняються від попередніх. Вони активуються лише тоді, коли рівень цукру в крові значно підвищується, запобігаючи гіперглікемії, і не працюють, коли рівень падає занадто низько, що може спричинити гіпоглікемію. За словами експертів, у майбутньому пацієнтам може знадобитися лише одна ін’єкція на тиждень.

Три світові організації (Фонд Стіва Моргана, Diabetes UK та JDRF) створили програму Diabetes 1 Grand Challenge, для якої інвестують 50 мільйонів фунтів стерлінгів у передові дослідження з метою виявлення нових методів лікування діабету 1 типу. Чотири нові дослідження, які проводяться в університетах США, Австралії та Китаю, спрямовані на винайдення інсулінів, що реагують на глюкозу. Інший проєкт розробляє новий тип препарату, який діє надшвидко та протягом короткого часу. Останній проєкт зосереджений на створенні засобу, який поєднує інсулін із глюкагоном, гормоном, що підвищує рівень глюкози в крові. Поєднання цих гормонів може допомогти підтримувати рівень глюкози в крові на більш стабільному рівні.

Джерело: https://type1diabetesgrandchallenge.org.uk/news/2-7m-funding-launches-six-new-global-research-projects-into-novel-insulins/