Головна Новини Ендокринологія Препарат проти ожиріння та діабету ліраглутид безпечний і ефективний для дітей віком до 12 років

12 вересня, 2024

Препарат проти ожиріння та діабету ліраглутид безпечний і ефективний для дітей віком до 12 років

Препарат проти ожиріння та діабету ліраглутид безпечний і ефективний для дітей віком до 12 років

Лікарський засіб від ожиріння ліраглутид є безпечним і ефективним для дітей віком від 6 до 12 років. Нове дослідження було представлено на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Мадриді, Іспанія (9-13 вересня). Діти віком від 6 до 12 років, які приймали ліраглутид протягом 56 тижнів, відчули зниження ІМТ на 7,4 %, порівнюючи із плацебо, а також покращили показники артеріального тиску та контролю за рівнем глюкози в крові.

Агоністи рецепторів GLP-1, такі як семаглутид і ліраглутид, знижують рівень глюкози в крові та регулюють апетит. Глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1), або ентероглюкагон, – пептидний гормон із сімейства інкретину, що виробляється в L-клітинах тонкого кишечника у відповідь на прийом їжі, пригнічує секрецію глюкагону та одночасно стимулює вироблення інсуліну. Агоністи GLP-1 широко використовуються в лікуванні цукрового діабету 2 типу та ожиріння, причому їх клінічне застосування постійно зростає.

Щороку в Україні діагностують 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння. Основою його лікування є коригування способу життя – зміни в дієті та фізичній активності, але при окремому застосуванні ефект помірний, і поки що жоден препарат не схвалений для лікування ожиріння в дітей молодше 12 років. У новому дослідженні третьої фази брали участь 82 дитини (53,7 % хлопчиків) віком від 6 до 12 років. На початку наукової розвідки середній вік учасників становив 10 років, ІМТ 31,0 кг/м², а маса тіла – 70,2 кг. 54,9 % дітей мали мінімум одне ускладнення, пов’язане з ожирінням, наприклад, резистентність до інсуліну або раннє статеве дозрівання.

56 дітей отримували щоденні ін’єкції ліраглутиду (3 мг, або максимально переносиму дозу), а 26 – щотижневі ін’єкції плацебо протягом 56 тижнів. Наприкінці періоду лікування середня зміна ІМТ становила -5,8 % для ліраглутиду та +1,6 % для плацебо – різниця 7,4 %. Середня зміна маси тіла становила +1,6 % для ліраглутиду та +10 % для плацебо – різниця 8,4 %. Зменшення ІМТ принаймні на 5 % спостерігалося у 46,2 % дітей, які отримували ліраглутид, і у 8,7 % дітей, які отримували плацебо. Окрім маси тіла, змін зазнали й інші дані: у групі ліраглутиду значно покращилися показники артеріального тиску, рівні глікозильованого гемоглобіну та контроль глікемії. Учені вважають, що їхні висновки призведуть до створення нових протоколів лікування дитячого ожиріння.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2407379