Головна Новини Ендокринологія Метформін сповільнює старіння органів у мавп та інших тварин: чи можливе застосування цих знань для людей?

16 вересня, 2024

Метформін сповільнює старіння органів у мавп та інших тварин: чи можливе застосування цих знань для людей?

Метформін сповільнює старіння органів у мавп та інших тварин: чи можливе застосування цих знань для людей?

Китайсько-американська команда біологів виявила, що застосування метформіну мавпами може вповільнити старіння багатьох органів, включно з мозком. У статті, опублікованій у журналі Cell, група вчених описує своє майже чотирирічне дослідження впливу метформіну на організм.

Попередні наукові розвідки та неофіційні дані свідчать про те, що метформіну, який історично використовувався для лікування пацієнтів із діабетом 2 типу, властивий ефект антистаріння. Експерименти, пов’язані із застосуванням цього препарату у гризунів, мух і черв’яків, виявили ознаки омолодження. Окрім того, люди, які приймали препарат протягом тривалого часу, також повідомили, що почуваються молодшими. У цій новій спробі дослідницька група провела 40-місячне дослідження, розроблене спеціально для того, щоби дізнатися більше про вплив препарату на біологічний вік ссавців.

Робота команди передбачала його щоденне введення протягом 40 місяців 12-літнім самцям довгохвостої макаки та 18 іншим мавпам. Перед початком та в певні проміжки під час дослідження біологи збирали зразки тканин із багатьох органів, сканували мозок і проводили фізичні та розумові тести для відстеження будь-яких змін біологічного віку аж до клітинного рівня. Дослідницька група знайшла докази уповільнення біологічного старіння багатьох органів, особливо нирок, легень і шкіри. Також виявили, що органом, який, здається, отримав найбільшу користь, був мозок.

Усі мавпи спостерігали уповільнення пов’язаного з віком старіння – у деяких настільки, що їхня нейронна активність нагадувала активність однотипової мавпи, молодшої на шість років. Дослідники виявили, що препарат активує клітини, які виробляє білок під назвою NRF2, що, як показали попередні дослідження, захищає їх від пошкодження. Проте генетична активація NRF2 може сприяти розвитку атеросклерозу та пухлин de novo. Деякі вчені припускають, що ці ефекти можуть перевищити антиоксидантні властивості білка. Зараз команда біологів планує провести набагато масштабніше та триваліше дослідження, яке включатиме тестування на людях.

Джерело: https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(24)00914-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867424009140%3Fshowall%3Dtrue