Головна Новини Ендокринологія Нові таблетки для схуднення щойно пройшли перші випробування із вражаючими результатами

27 вересня, 2024

Нові таблетки для схуднення щойно пройшли перші випробування із вражаючими результатами

Нові таблетки для схуднення щойно пройшли перші випробування із вражаючими результатами

Поява препаратів-аналогів GLP-1 (таких як Wegovy або Ozempic) ознаменувала величезні зміни в ендокринології та нутриціології. Доведено, що ці засоби призводять до значної втрати ваги в пацієнтів – близько 15 % або більше від маси тіла до лікування. Із цієї причини попит на препарати для схуднення різко зріс у всьому світі. Більшість препаратів-аналогів GLP-1 приймають у вигляді щотижневої ін’єкції під шкіру, тому лікарі потребують схожих засобів, доступних в інших формах. Компанія Novo Nordisk, виробник Wegovy, нещодавно оголосила про результати першої фази випробувань нової таблетки для схуднення під назвою амікретин.

Агоністи рецепторів GLP-1, такі як семаглутид і ліраглутид, знижують рівень глюкози в крові та регулюють апетит. Глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1), або ентероглюкагон, – пептидний гормон із сімейства інкретину, що виробляється в L-клітинах тонкого кишечника у відповідь на прийом їжі, пригнічує секрецію глюкагону та одночасно стимулює вироблення інсуліну. Амікретин діє, націлюючись на два рецептори: GLP-1 і амілін. Амілін виділяється клітинами підшлункової залози одночасно з інсуліном. Гормон відіграє ключову роль у регуляції рівня глюкози в крові, контролюючи швидкість перетравлення їжі та виділення глюкагону. Важливо, що рецептори аміліну містяться в областях мозку, які регулюють апетит.

На конференції Європейської асоціації з вивчення діабету у вересні 2024 року дослідники повідомили, що в ранніх дослідженнях амікретин призводив до втрати маси тіла на 10,4 % у людей із надмірною вагою або ожирінням, якщо приймати його в найнижчій дозі протягом 12 тижнів. При прийомі у вищих дозах це призвело до втрати маси тіла на 13 % за той самий період часу. Результати порівнювали з учасниками, які отримували плацебо і втратили лише 1 % своєї ваги. Втрата ваги була швидшою, ніж під час ін’єкцій семаглутиду. Зараз проводяться масштабніші випробування для кращого розуміння безпечності та ефективності амікретину.

Джерело: https://www.easd.org/media-centre/home.html?sf129478207=1#!resources/b-safety-tolerability-and-weight-reduction-findings-of-oral-amycretin-a-novel-amylin-and-glucagon-like-peptide-1-receptor-co-agonist-in-a-first-in-human-study-b-70062cca-bdca-47a3-a603-124d45236f6f