Головна Новини Ендокринологія Одна таблетка або забіг на 10 км – учені створили препарат, що імітує користь значних фізичних навантажень для здоров’я

10 жовтня, 2024

Одна таблетка або забіг на 10 км – учені створили препарат, що імітує користь значних фізичних навантажень для здоров’я

Одна таблетка або забіг на 10 км – учені створили препарат, що імітує користь значних фізичних навантажень для здоров’я

Отримання переваг від фізичних навантажень в одній таблетці давно було нездійсненною мрією вчених-медиків. І ось тепер дослідники з Данії заявляють, що завдяки винаходу нового препарату ця ідея може стати реальною. Новий засіб імітує ефект тренувань без руху м’язів, змінюючи метаболічну активність клітин і зміцнюючи серце. Під час дослідження на щурах виявили, що препарат приносить такі ж переваги для здоров’я, як і забіг на 10 км на високій швидкості.

Томас Поульсен, хімік з Орхуського університету, який очолював експерименти, розповідає: «Непросто залишатися вмотивованим і бігати багато кілометрів на високій швидкості та обходитися без їжі. Для людей із захворюваннями, наприклад, слабким серцем або із загальною слабкістю, харчова добавка може стати ключем до одужання». Зазвичай після тренування організм переходить у стан запалення з підвищенням рівня лактату та кетонів. Коли цих сполук багато, вивільняються хімічні речовини, що пригнічують голод і знижують кількість жирних кислот у крові, надлишок яких пов’язаний із діабетом, новоутвореннями та деменцією.

Лактат, або молочна кислота, – проміжний продукт обміну, що утворюється внаслідок безкисневого ферментативного розкладу глікогену під час скорочення м'язів. Під час роботи м’язової тканини лактат транспортується в печінку і перетворюється на піруват, який використовується для синтезу глюкози. Кетонові або ацетонові тіла – це похідні ліпідів, що слугують альтернативним метаболічним паливом в організмі. Вони виробляються печінкою, коли організм розщеплює жир для отримання енергії, наприклад, під час голодування, тривалих періодів фізичних вправ або за нестачі вуглеводів.

Дослідники заявили, що новий препарат LaKe може «штучно безпечно контролювати кількість лактату та кетонів». Зараз його успішно випробували на гризунах, і вчені вже планують експерименти з людьми. У разі успіху добавка може слугувати корисним засобом для коригування стану здоров’я людей із метаболічним синдромом або зайвою вагою.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c04849