Головна Новини Ендокринологія Новий тип інсуліну, який самостійно активується та дезактивується, уже перевірено на тваринах

18 жовтня, 2024

Новий тип інсуліну, який самостійно активується та дезактивується, уже перевірено на тваринах

Новий тип інсуліну, який самостійно активується та дезактивується, уже перевірено на тваринах

Модифікований інсулін, який може запобігти раптовому падінню рівня глюкози в крові, був перевірений під час лабораторних експериментів і на моделях тварин, повідомляється у статті журналу Nature. Винахід може зменшити раптові зміни рівня глікемії в людей із цукровим діабетом.

Дослідниця Ріта Слаабі разом із колегами представляють модифіковану форму інсуліну, активність якої змінюється залежно від рівня глюкози в крові. Молекула, названа NNC2215, оснащена перемикачем, який може виділяти гормон у відповідь на глюкозу. За високих концентрацій глюкози перемикач виділяє інсулін, кількість якого зростає, посилюючи транспорт, засвоєння та окислення глюкози інсулінчутливими тканинами. Коли рівень глюкози знижується, NNC2215 перестає виділяти гормон.

Лабораторні експерименти показали, що при збільшенні концентрації глюкози від 3 до 20 ммоль/л (приблизно в діапазоні коливань, який відчувають люди з діабетом) спорідненість рецептора інсуліну до NNC2215 зросла у 3,2 рази, що підтверджує його потенціал реагувати на зміни рівня глюкози в крові. На моделях діабету в щурів і свиней NNC2215 виявився таким же ефективним, як і введення людського інсуліну. Автори вже планують подальші клінічні дослідження.

Ідея створення інсуліну, який може змінювати свою біоактивність у відповідь на зміну рівня глюкози в крові, розвивалася із 1970-х років. Незважаючи на численні публікації та патенти, на сьогодні не доведено жодного механізму цих винаходів, аби їх можна було застосовувати для лікування діабету. Більшість робіт у цій галузі описують полімерні системи, які можуть вивільняти інсулін із підшкірних депо у відповідь на коливання глюкози, але такі системи обмежені затримкою вивільнення інсуліну, що надходить у кровообіг.

Джерело: https://www.nature.com/articles/d41586-024-03286-5