Головна Новини Фтизіатрія Потенційні нові схеми лікування мультирезистентного туберкульозного менінгіту

15 серпня, 2024

Потенційні нові схеми лікування мультирезистентного туберкульозного менінгіту

Потенційні нові схеми лікування мультирезистентного туберкульозного менінгіту

В експериментальних дослідженнях на кроликах та мишах, а також за участю невеликої кількості людей науковці з Дитячого центру Джона Гопкінса (Балтимор, США) стверджують, що розробили чотири нові схеми, які потенційно ефективні для лікування та порятунку життя людей із мультирезистентним туберкульозним менінгітом. У звіті, опублікованому в Nature Communications, учені представляють схеми, які складаються переважно з антибіотиків, уже схвалених Управлінням із контролю за продуктами та медикаментами США (FDA) для інших цілей, або антибіотиків, які зараз проходять клінічні випробування.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз залишається глобальною загрозою громадському здоров’ю. В Україні майже кожний четвертий випадок цього захворювання є мультирезистентним. Менінгіт, спричинений паличкою Коха, вражає від 1 до 5 відсотків усіх хворих на туберкульоз. Упродовж 1992–2002 років в нашій країні від цієї форми хвороби померло 44 % від числа вперше виявлених пацієнтів. Немає схвалених антибіотиків, які були б ефективними для лікування саме менінгіту, при цьому препарати, розроблені для лікування туберкульозу легень, широко доступні.

Попереднє дослідження центру показало, що схвалена FDA схема із трьох антибіотиків, які зараз використовуються для лікування мультирезистентного туберкульозу – бедаквілін, претоманід і лінезолід (BPaL), – неефективна проти туберкульозного менінгіту, оскільки бедаквілін і лінезолід не можуть ефективно долати гематоенцефалічний бар’єр – мережу клітин, яка перешкоджає проникненню мікробів і токсинів у мозок. У новому дослідженні застосовували позитронно-емісійну томографію (ПЕТ) і технологію комп’ютерної томографії (КТ) на людях, кроликах і мишах, щоби показати, як різні антибіотики проникають у мозок та інші частини тіла.

Виявили, що три режими використання кількох препаратів на основі претоманіду – BPa50LZ (бедаквілін, претоманід, лінезолід, піразинамід), Pa100LZ (претоманід, лінезолід, піразинамід) і Pa50LMxZ (претоманід, лінезолід, моксифлоксацин, піразинамід) – були високоефективними в лікуванні туберкульозного менінгіту на моделях тварин за введення в еквівалентній для людей дозі. Оскільки деякі штами мікобактерії також можуть бути стійкими до піразинаміду, учені розробили четвертий режим: Pa100SMx (претоманід, сутезолід, моксифлоксацин). Здобуті висновки створюють важливе підґрунтя для затвердження нових протоколів терапії.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-50989-4