Головна Новини Гастроентерологія Дослідження доводить потенційну небезпеку штучних підсолоджувачів

25 червня, 2021

Дослідження доводить потенційну небезпеку штучних підсолоджувачів

Дослідження доводить потенційну небезпеку штучних підсолоджувачів

Згідно з результатами нового дослідження, штучні підсолоджувачі можуть уражати здорові кишкові бактерії та проникати в стінки кишечника, що потенційно може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Дослідження, нещодавно опубліковане у виданні «International Journal of Molecular Sciences», є першим, яке показує патогенні ефекти деяких з найбільш широко використовуваних штучних підсолоджувачів – сахарину, сукралози і аспартаму, на два типи бактерій кишечника, E. coli (Escherichia coli) і E. faecalis (Enterococcus faecalis).

Попередні випробування довели, що штучні підсолоджувачі можуть змінювати кількість і тип корисних бактерій в кишечнику, але це нове молекулярне дослідження, яке проводили вчені з Університету Англії Раскіна (Anglia Ruskin University - ARU), продемонструвало, що підсолоджувачі також можуть спричинити перетворення корисних бактерій на патогенні. Було встановлено, що ці патогенні бактерії можуть кріпитися до клітин Caco-2, які є епітеліальними клітинами, що вистилають стінку кишечника, і уражати їх.

Відомо, що такі бактерії, як E. faecalis, можуть проникати крізь стінки кишечника, потрапляти у кров і скупчуватися у лімфатичних вузлах, печінці та селезінці, викликаючи ряд інфекцій, у т.ч. септицемію.

Під час проведення дослідження було виявлено, що при концентрації, еквівалентній двом банкам дієтичного безалкогольного напою, усі три штучні підсолоджувачі значно збільшували адгезію як кишкової палички, так і E. faecalis до клітин Caco-2 в кишечнику та різним чином збільшували утворення біоплівки.

Бактерії, що розвиваються у біоплівках, більш стійкі і, швидше за все, виділяють токсини та експресують фактори вірулентності, які є молекулами, що можуть викликати захворювання.

Крім того, підсолоджувачі викликали потрапляння патогенних кишкових бактерій у клітини Caco-2, знайдені в стінці кишечника, за винятком сахарину, який не мав значного впливу на E. coli.

Очільник дослідження старший викладач біомедичних наук в ARU, доктор Havovi Chichger прокоментував: «Існує велика стурбованість споживанням штучних підсолоджувачів, і деякі дослідження показують, що ці сполуки можуть впливати на шар бактерій які підтримують кишечник, відомий як мікробіота. Наше дослідження першим показало, що деякі підсолоджувачі, які найчастіше містяться в їжі та напоях – сахарин, сукралоза та аспартам, можуть змусити нормальні та «здорові» бактерії кишечника стати патогенними. Ці патогенні зміни включають стрімке утворення біоплівки та підвищену адгезію й інвазію бактерій до клітин кишечника людини. Дані зміни можуть призвести до того, що наші власні кишкові бактерії вторгнуться і завдадуть шкоди кишечнику, що може бути пов'язано з інфекцією, сепсисом та поліорганною недостатністю. Ми знаємо, що надмірне споживання цукру є головним фактором розвитку таких захворювань, як ожиріння та діабет. Тому важливо збільшити знання про підсолоджувачі замість цукру в раціоні, щоб краще розуміти їх вплив на наше здоров'я».

Джерело: Study shows potential dangers of sweeteners | EurekAlert! Science News