Головна Новини Гастроентерологія Пандемія та алкогольний гепатит: чи існує зв’язок?

17 листопада, 2021

Пандемія та алкогольний гепатит: чи існує зв’язок?

Пандемія та алкогольний гепатит: чи існує зв’язок?

Згідно з новим дослідженням, у перший рік пандемії COVID-19 кількість госпіталізацій із приводу алкогольного гепатиту серед дорослих віком ≤ 40 років у найбільшій лікарняній системі Бостона (США) подвоїлася порівняно із середнім показником за попередні 4 роки.

«Що вразило у дослідженні, так це те, що ми побачили подвоєння кількості госпіталізацій, що є справді важливим критерієм тяжкості захворювання серед дуже молодих людей», – акцентував старший автор дослідження, доктор Раймонд Т. Чанг, директор Центру гепатології та печінки у Бостоні, завідувач відділення гастроентерології Масачусетської лікарні загального профілю.

Результати було представлено на онлайн-заході Американської асоціації з вивчення захворювань печінки (AASLD, 12–15 листопада 2021р.).

Дослідники склали список пацієнтів із реєстру даних пацієнтів Масачусетської лікарні, які були госпіталізовані з діагнозом алкогольний гепатит у період із 2010 по 2021 р. Із цих пацієнтів 583 дорослих відповідали критеріям, у тому числі 421 пацієнт віком ≥ 41 року та старше і 162 пацієнти віком ≤ 40 років.

Серед усіх пацієнтів кількість госпіталізацій у перший рік пандемії збільшилась на 35 % порівняно з контрольним періодом, а також збільшилася середня кількість госпіталізацій на місяць, хоча ця різниця не була статистично значущою.

Для пацієнтів віком ≤ 40 років частота госпіталізацій із приводу алкогольного гепатиту статистично значуще збільшилася із 2,3 на місяць у контрольний період (до пандемії) до 4,5 – у перший рік пандемії.

Серед 30 пацієнтів цієї групи, у яких було виявлено причину підвищеного вживання алкоголю, 12 осіб вказали на фактори, пов’язані з COVID-19.

Виходячи з ранніх популяційних досліджень характеру вживання алкоголю під час пандемії, дослідники очікували на збільшення випадків алкогольного гепатиту серед жінок, але отримані дані цього не підтвердили.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962918