Головна Новини Гастроентерологія Жувати та струнчати: японські вчені радять, як краще смакувати їжу та уникати збільшення ваги

14 січня, 2022

Жувати та струнчати: японські вчені радять, як краще смакувати їжу та уникати збільшення ваги

Жувати та струнчати:  японські вчені радять, як краще смакувати їжу та уникати збільшення ваги

Те, що належне пережовування їжі є звичкою здорового харчування, – вікова мудрість. Повільне та ретельне пережовування допомагають запобігти ожирінню і набору ваги – погляд, популяризований століття тому, а потім перевірений у спорадичних наукових дослідженнях. Як правило, повідомляється, що процес жування збільшує витрати енергії, пов’язані з метаболізмом їжі, та покращує перистальтику кишечника, що у кінцевому підсумку призводить до збільшення виділення тепла в організмі (індукований дієтою термогенез). Але фактори, що лежать в основі цього теплогенерувального ефекту жування, залишалися недостатньо вивченими.

Нове дослідження вчених з Університету Васеда (Японія) показало, що оральні подразники під час пережовування їжі можуть допомогти збільшити енергетичні витрати організму та запобігти ожирінню.

Дослідження включало три випробування, проведені у різні дні. У контрольному випробуванні вчені попросили добровольців ковтати 20 мл рідкої тестової їжі, як правило, кожні 30 секунд. У другому випробуванні добровольці тримали ту саму тестову їжу в роті протягом 30 секунд, не розжовуючи. Нарешті, у третьому випробуванні вивчали ефект як жування, так і смаку: добровольці жували 20 мл тестової їжі протягом 30 секунд із частотою один раз на секунду, а потім ковтали її.

Дослідники виявили, що індукований дієтою термогенез збільшується із тривалістю стимуляції смаку та жування. Це означає, що, незалежно від впливу харчового болюса, оральні стимули, що відповідають тривалості дегустації їжі в роті та тривалості жування, підвищують термічний ефект споживання їжі. Із тривалістю смакової стимуляції та жування збільшувалися газообмін та окислення білків, а також кровотік у черевній артерії. Оскільки ця артерія забезпечує кров’ю органи травлення, моторика верхніх відділів шлунково-кишкового тракту також збільшувалася у відповідь на оральні подразники під час жування.

Дослідження підкреслило, що гарне пережовування, збільшуючи витрати енергії, справді може допомогти запобігти ожирінню та метаболічному синдрому.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220112105657.htm