Головна Новини Гастроентерологія Механізми, що лежать в основі індукованого H. pylori раку шлунка

19 липня, 2023

Механізми, що лежать в основі індукованого H. pylori раку шлунка

Механізми, що лежать в основі індукованого H. pylori раку шлунка

Інфекції Helicobacter pylori (H. pylori) зазвичай пов’язані з болем у животі, здуттям і підвищеною кислотністю. Клінічні дані свідчать про те, що інфікування штамами H. pylori СagA+ різко підвищує ризик розвитку раку шлунка. Було показано, що онкопротеїн CagA взаємодіє із кількома білками хазяїна та сприяє канцерогенезу. Однак основні механізми, пов'язані з його біохімічною активністю, ще не повністю визначені. Висновки, опубліковані в Science Signaling 18 липня 2023 року, пояснюють додатковий механізм дії онкогенного впливу CagA.

Аби провести своє дослідження, вчені експресували онкобілок у трьох різних моделях — ембріонах Xenopus laevis (лабораторної жаби), шлунку дорослої миші та культивованих епітеліальних клітинах шлунка людини — і спробували зрозуміти його вплив на клітини-господарі.

Команда зазначила, що експресія CagA в ембріонах X. laevis призвела до порушення конвергентних рухів розширення — рухів клітин, що спостерігаються під час ембріонального розвитку, які беруть участь у формуванні або подовженні тканин і органів організму. Це порушення заважало подальшим ключовим процесам ембріонального розвитку, включно із формуванням осі тіла.

Експресія білка в шлунку дорослих мишей спричинила збільшення глибини пілоричних залоз, які сприяють травленню в шлунку, а також була причиною аномально надмірного розмноження клітин, що є феноменом, який помітно спостерігається в різних типах онкологічних захворювань. Це також призвело до витіснення білків VANGL1/2, що відносяться до родини білків Ван Гога (VANGL), які впливають на плазматичну мембрану й цитоплазму. Окрім цього, помітили меншу кількість диференційованих ентероендокринних клітин, які є спеціалізованими клітинами шлунково-кишкового тракту, що допомагають у травленні.

Нарешті, команда експресувала CagA в культивованих епітеліальних клітинах шлунка людини. Експерименти чітко продемонстрували, що невелика ділянка онкобілка взаємодіє з амінокислотними залишками білків VANGL1/2, що є причиною його зміщення (це явище також спостерігалося і на мишачій моделі) і призводить до порушення шляху Wnt/PCP — ключової біологічної «естафети», що впливає на розвиток шлунка.

Отже, зміна передачі сигналів Wnt/PCP взаємодією H. pylori CagA індукує гіперпластичні зміни разом із порушенням диференціації клітин у шлункових пілоричних залозах. Це у поєднанні з іншими онкогенними діями CagA може сприяти розвитку раку шлунка. Наразі детально досліджують цей молекулярний механізм як потенційну мішень для лікування в онкології.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-mechanisms-underlying-pylori-induced-gastric-cancer.html