Головна Новини Гастроентерологія Лабораторне дослідження виявило, що глютен спричиняє запальні явища в мозку мишей

10 серпня, 2023

Лабораторне дослідження виявило, що глютен спричиняє запальні явища в мозку мишей

Лабораторне дослідження виявило, що глютен спричиняє запальні явища в мозку мишей

Дослідники Університету Отаго (Нова Зеландія) уперше у світі виявили, що глютен пшениці спричиняє запалення мозку мишей. Миші є чудовою моделлю для вивчення фізіології людини: вони мають дуже схожу кровоносну, репродуктивну, травну, гормональну та нервову системи. Тож, цілком можливо, що те саме запалення, яке виявили в гризунів, може бути і у людей.

Дослідження вивчало, чи змінюють масу тіла, метаболічні маркери або центральне запалення в мишей стандартна дієта, яка називається дієтою з низьким вмістом жиру (LFD), збагачена 4,5 % глютену (відповідає середньодобовому споживанню людини), або дієта з високим вмістом жиру (HFD) із таким же рівнем глютену. Клейковина, яка міститься в таких зернових, як пшениця, жито та ячмінь, є основним компонентом дієти в більшості західних країн. Попередні дослідження показали, що глютен сприяє збільшенню маси тіла та запаленню кишкової нервової системи і шлунково-кишкового тракту, тоді як у згаданому дослідженні вивчався його вплив на мозок.

Мозок має два типи імунних клітин, подібних до макрофагів у крові, які називаються астроцитами та мікроглією. Визначили, що глютен, а також HFD збільшують кількість цих імунних клітин. Додавання глютену до нормальної дієти також сприяло примноженню кількості клітин. Поєднання HFD із високим рівнем споживання клейковини показало такі ж результати. Крім того, імуногістохімічне дослідження підтвердило, що глютен, незалежно від того, доданий він у LFD або HFD, призвів до значного збільшення кількості мікроглії та астроцитів в аркуатному ядрі гіпоталамуса. Гіпоталамічна ділянка головного мозку життєво важлива для координації основних метаболічних функцій, таких як регуляція ваги тіла та цукру в крові. Якщо глютен призвів до запалення гіпоталамуса в людей і, отже, до пошкодження мозку, це може негативно вплинути на довгострокову перспективу можливого збільшення маси тіла або порушення регуляції цукру в крові. Коли ці ефекти стануть стійкими, вони можуть підвищити ризик порушень пам’яті або метаболічних захворювань.

Вчені не стверджують, що люди повинні негайно припинити споживати глютен. При цьому люди з порушеною толерантністю до глютену можуть мати значні наслідки для здоров’я. Часто соціум не вживає корисних продуктів, а їжа з високою обробленістю без глютену нерідко має низький вміст клітковини та високий процент цукру. Майбутні дослідження повинні встановити можливість перенесення отриманих даних на людей, а також чи може індукований глютеном астро- та мікрогліоз розвинутися в чутливих до глютену осіб.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jne.13326