Головна Новини Гастроентерологія Як захищені пробіотики можуть сигналізувати про захворювання кишечника?

17 серпня, 2023

Як захищені пробіотики можуть сигналізувати про захворювання кишечника?

Як захищені пробіотики можуть сигналізувати про захворювання кишечника?

Згідно з дослідженням, опублікованим у Biomaterials, біоінженери Університету Райса (Техас) розробили платформу, яка дає змогу сконструйованим біосенсорним бактеріям безпечно проходити через шлунково-кишковий тракт. «Хороші» бактерії, захищені частинками альгінату та призначені для виробництва флуоресцентного білка у відповідь на фізіологічні ознаки захворювання, добре функціонували в кишечнику щура.

Платформа може допомогти замінити інвазивні, трудомісткі процедури, такі як колоноскопія та біопсія, і частково покладається на суб’єктивний самоконтроль — набагато простішу та швидшу процедуру. Завдяки цій системі пацієнти теоретично можуть отримати рецепт на капсули та просто взяти зразок калу після прийому, усуваючи потребу в повторних колоноскопіях або біопсіях.

Ще однією причиною, чому платформа може сприяти покращенню результатів лікування пацієнтів, є можливість пристосовувати терапію до фізіології окремих пацієнтів. Якщо в майбутньому дослідники інкапсулюють різноманітний спектр штамів біосенсорів, то зможуть отримати уявлення про запальний профіль конкретної людини, а потім використати цю інформацію для розроблення більш персоналізованого лікування.

Незважаючи на те, що генетично запрограмовані бактерії на виявлення біомаркерів захворювань у шлунково-кишковому тракті не є чимось новим, потрапивши в організм, вони стикаються із проблемами, виживаючи в суворих умовах, таких як низький pH, руйнівні ферменти та жовчні солі. Крім того, вільні бактерії можуть поширюватися в кишечнику, що робить аналіз більш складним і потенційно менш точним. Як виявилося, інкапсуляція біосенсорних бактерій у захисні альгінатні частинки забезпечує їх надійне виживання та успішну діагностичну функцію у живих тварин. Сконструйований штам виробляє флуоресцентний зелений білок у відповідь на тіосульфат — сполуку, пов’язану із запаленням кишечника, — що дає змогу оцінити запалення товстої кишки шляхом вимірювання флуоресценції бактерій після проходження через шлунково-кишковий тракт.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0142961223002545?via%3Dihub