Головна Новини Гастроентерологія Деякі захворювання кишечника можуть бути ранніми ознаками хвороби Паркінсона

25 серпня, 2023

Деякі захворювання кишечника можуть бути ранніми ознаками хвороби Паркінсона

Деякі захворювання кишечника можуть бути ранніми ознаками хвороби Паркінсона

Певні проблеми з кишечником, такі як закреп, утруднене ковтання та синдром подразненого кишечника, можуть бути ранніми попереджувальними ознаками хвороби Паркінсона, про що свідчить дослідження, опубліковане в журналі Gut. Вважається, що шлунково-кишкові симптоми передують розвитку цереброваскулярних захворювань (інсульту, аневризми головного мозку) або хвороби Альцгеймера, і було припущено, що захворювання кишечника можуть передувати розвитку також і хвороби Паркінсона.

Для перевірки гіпотези використали дані загальнонаціональної мережі медичних записів США (TriNetX) для порівняння груп пацієнтів, у яких була діагностована хвороба Паркінсона із невідомої причини (24 624 особи), із тими, у яких були діагностовані інші неврологічні захворювання, зокрема хвороба Альцгеймера (19 046 осіб), або цереброваскулярна хвороба (23 942 особи), або жодна з них (24 624 особи). Порівнювали частоту захворювань кишечника, включених у їхні електронні медичні записи в середньому за останні 6 років до діагностики хвороб Паркінсона/Альцгеймера та цереброваскулярної хвороби.

Аналіз даних показав, що чотири захворювання кишечника були пов’язані з вищим ризиком діагностики хвороби Паркінсона. Зокрема, гастропарез (затримка спорожнення шлунка), дисфагія (затруднене ковтання) і закреп більше ніж удвічі були пов’язані із ризиком розвитку хвороби Паркінсона за 5 років до встановлення діагнозу, тоді як синдром подразненого кишечника без діареї асоціювався з вищим ризиком на 17 %. Ані запальне захворювання кишечника, ані ваготомія (видалення всього або частини блукаючого нерва для лікування виразкової хвороби) не були пов’язані з підвищеним ризиком.

Припускають, що згадані неврологічні розлади мають шлунково-кишкові прецеденти через нейроімунні шляхи або через транслокацію нейротоксинів, отриманих із мікробіому, у ЦНС. Було встановлено сильний патологічний зв’язок між мікробіомними нейротоксинами, включно з ліпополісахаридом, отриманим з Escherichia colі, з порушеннями адгезії кишкових клітин, синаптичної передачі сигналів у мозку при хворобі Альцгеймера і загостренням запальної нейропатології. Крім того, з огляду на значну роль індукованого активними формами кисню запалення при цереброваскулярних захворюваннях, запальні кишкові та позакишкові хвороби були пов’язані з вищим ризиком серцево-судинних захворювань.

Джерело: https://gut.bmj.com/content/early/2023/07/12/gutjnl-2023-329685