Головна Новини Гастроентерологія Лікування бактеріями може знизити резистентність до інсуліну та захистити від діабету

31 серпня, 2023

Лікування бактеріями може знизити резистентність до інсуліну та захистити від діабету

Лікування бактеріями може знизити резистентність до інсуліну та захистити від діабету

Дослідники на чолі з Хіроші Оно із Центру інтегративних медичних наук (IMS) у Японії виявили тип кишкових бактерій, які можуть допомогти підвищити резистентність до інсуліну і захистити від розвитку ожиріння та діабету 2 типу. Дослідження, опубліковане 30 серпня в журналі Nature, включало генетичний і метаболічний аналіз людських фекальних мікробіомів із подальшими експериментами на мишах з ожирінням.

У нашому кишечнику містяться трильйони бактерій, більшість із яких розщеплюють вуглеводи, які ми їмо. Хоча багато хто припускає, що це явище пов’язане з ожирінням і переддіабетом, факти залишаються неясними, оскільки існує дуже багато різних бактерій і бракує даних про їхній метаболізм. Хіроші Оно та його команда з IMS усунули цей недолік у своєму комплексному дослідженні, в процесі якого виявили тип бактерій, що можуть допомогти зменшити резистентність до інсуліну.

Вчені дослідили стільки метаболітів, скільки змогли виявити у фекаліях понад 300 дорослих під час регулярних оглядів. Вони порівняли ці дані з рівнями інсулінорезистентності, отриманими від тих самих людей. Виявили, що більш висока резистентність до інсуліну пов’язана з надмірним вмістом вуглеводів у фекаліях, особливо моносахаридів, таких як глюкоза, фруктоза, галактоза та маноза. Далі вони охарактеризували кишкову мікробіоту учасників дослідження та їхній зв’язок із резистентністю до інсуліну та вуглеводами у калі. Кишкова мікробіота, де домінують Lachnospiraceae, асоціювалася як із резистентністю до інсуліну, так і з надлишком моносахаридів у калових масах. Водночас резистентність до інсуліну та рівень моносахаридів були нижчими в учасників, чий кишечник містив більше бактерій типу Bacteroidales, ніж інші типи.

В подальшому команда вирішила дослідити прямий вплив бактерій на метаболізм у культурі, а потім у мишей. На мишах з ожирінням команда вивчила, як лікування різними бактеріями вплинуло на рівень цукру в крові. Вони виявили, що A. indistinctus зменшує рівень цукру в крові та знижує резистентність до інсуліну.

Ці результати були співставні з висновками, отриманими у людей, і мали значення для діагностики та лікування. Хіроші Оно пояснює: «Через зв’язок із резистентністю до інсуліну присутність кишкових бактерій Lachnospiraceae може бути хорошим біомаркером переддіабету. Подібним чином лікування пробіотиками, що містять A. indistinctus, може покращити непереносимість глюкози».

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06466-x