Головна Новини Гастроентерологія Статини пов'язані зі зниженням ризику розвитку колоректального раку в пацієнтів із виразковим колітом

4 вересня, 2023

Статини пов'язані зі зниженням ризику розвитку колоректального раку в пацієнтів із виразковим колітом

Статини пов'язані зі зниженням ризику розвитку колоректального раку в пацієнтів із виразковим колітом

Статини, що знижують рівень холестерину, можуть захистити пацієнтів, хворих на виразковий коліт, від розвитку колоректального раку та смерті від нього. Лікування статинами також було пов’язане з меншим ризиком смерті незалежно від причини у пацієнтів із виразковим колітом та хворобою Крона. Про це йдеться в дослідженні Каролінського інституту (Швеція), опублікованому в eClinicalMedicine.

«Хоча для підтвердження наших результатів потрібні додаткові дослідження, наші висновки свідчать про те, що статини можуть запобігти колоректальному раку у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК), які є групою високого ризику цього виду раку», – заявляє автор дослідження Цзянвей Сун, науковий співробітник відділу медичної епідеміології та біостатистики. В обсерваційному дослідженні, проведеному доктором Суном і його колегами, порівнювали понад 10 500 пацієнтів із ЗЗК з усієї країни, половина з яких приймала статини.

Захисний ефект був прямо пропорційний тривалості часу, впродовж якого пацієнт приймав статини, і міг бути продемонстрований після двох років лікування. Спостерігалось менше смертей від колоректального раку в групі статинів (20 осіб), ніж у групі без статинів (37), упродовж періоду дослідження, і смертей незалежно від причини (529 проти 719). Дані дослідження демонструють, що близько 200 пацієнтів із ЗЗК потребують лікування статинами, щоб уникнути одного випадку колоректального раку або смерті від раку протягом десяти років після початку лікування.

Припускаючи, що більшість випадків колоректального раку у пацієнтів із ЗЗК виникають внаслідок хронічного запалення, контроль запалення слизової оболонки може потенційно запобігти розвитку канцерогенезу. Упродовж десятиліть хіміопрофілактичні агенти, які могли б зменшити або навіть запобігти онкологічним процесам, були темою дослідження. На сьогодні більшістю сучасних протоколів рекомендовано застосування 5-аміносаліцилату (5-АСК, препарат неспецифічної протизапальної дії) деяким пацієнтам із ЗЗК як засобу хіміопрофілактики.

Статини в основному призначають для лікування гіперхолестеринемії та профілактики захворювань серцево-судинної системи. На додаток до гіполіпідемічного ефекту, дані досліджень також повідомляють про протизапальну, антипроліферативну, проапоптотичну та протипухлинну дію статинів. Попередні висновки показали, що використання статинів було пов’язане з меншим ризиком хвороби Крона.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00359-0/fulltext