Головна Новини Гастроентерологія Добавка крохмалю знижує рівень тригліцеридів у печінці у людей із жировою хворобою печінки

6 вересня, 2023

Добавка крохмалю знижує рівень тригліцеридів у печінці у людей із жировою хворобою печінки

Добавка крохмалю знижує рівень тригліцеридів у печінці у людей із жировою хворобою печінки

Резистентний крохмаль – це неперетравлювана клітковина, яка ферментується у товстому кишечнику, і раніше було показано, що його споживання позитивно впливає на метаболізм у дослідженнях на тваринах. Чотиримісячне рандомізоване контрольоване дослідження за участю людей із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) вказує на те, що щоденне споживання резистентного крохмалю може змінити склад кишкових бактерій та знизити рівень тригліцеридів і печінкових ферментів, пов’язаних із пошкодженням та запаленням. Це дослідження опубліковано в журналі Cell Metabolism.

НАЖХП, спричинена накопиченням ліпідів у печінці, вражає близько 30 % населення усього світу. Це може призвести до серйозних захворювань печінки та сприяти іншим, таким як діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання. На сьогодні не існує схвалених ліків для лікування НАЖХП. Лікарі зазвичай рекомендують змінити дієту та виконувати фізичні вправи для полегшення стану.

Попередні дослідження показали, що НАЖХП пов’язана з порушенням кишкової мікробіоти. Наприклад, люди з ранньою стадією патології вже мають змінений профіль кишкових бактерій. Тож Хуатінг Лі та її команда вчених хотіли дослідити, чи може стійкий крохмаль – тип клітковини, який, як відомо, стимулює ріст корисних кишкових бактерій, – допомогти в лікуванні НАЖХП.

Дослідники зібрали 200 пацієнтів із НАЖХП і рекомендували їм збалансований план дієти, розроблений дієтологом. Після чотиримісячного експерименту учасники, які отримували лікування стійким крохмалем, мали майже на 40 % нижчий рівень тригліцеридів у печінці, порівнюючи із пацієнтами із контрольної групи. Крім того, пацієнти, які отримували лікування резистентним крохмалем, також спостерігали зниження рівня печінкових ферментів і факторів запалення, пов’язаних із НАЖХП. Важливо те, що ці переваги були очевидними навіть після статистичних поправок на втрату ваги.

Аналізуючи зразки фекалій пацієнтів, команда виявила, що група резистентного крохмалю мала інший склад і функціональність мікробіоти, порівнюючи з контрольною, зокрема, нижчий рівень Bacteroides stercoris, ключового виду бактерій, який може впливати на метаболізм жирів у печінці. Зменшення кількості B. stercoris тісно пов’язане зі зниженням вмісту тригліцеридів у печінці, печінкових ферментів і метаболітів.

Джерело: https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(23)00297-8