Головна Новини Гастроентерологія Лікування неалкогольного стеатогепатиту шляхом видалення холестерину з макрофагів

20 вересня, 2023

Лікування неалкогольного стеатогепатиту шляхом видалення холестерину з макрофагів

Лікування неалкогольного стеатогепатиту шляхом видалення холестерину з макрофагів

Дослідницька група з Вищої медичної школи та науково-дослідного інституту екологічної медицини Університету Нагоя (Японія) повідомляє, що накопичення холестерину в макрофагах сприяє розвитку фіброзу печінки, що в подальшому призводить до неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ). Використовуючи унікальну супрамолекулу, вчені видалили холестерин у моделі миші, зупинивши розвиток хвороби. Оскільки кристали холестерину також виявляються і у пацієнтів, це свідчить про потенційно нові можливі методи лікування захворювання.

Зі збільшенням кількості пацієнтів із надмірною масою тіла зростають випадки ожиріння печінки. Воно може прогресувати до НАСГ, важкого захворювання, що характеризується запаленням, фіброзом і збільшенням загибелі гепатоцитів. Хоча відомо, що накопичення холестерину призводить до НАСГ, однак точний механізм його розвитку досі невідомий. Макрофаги, імунні клітини організму, також містяться навколо мертвих гепатоцитів. Клітини печінки вивільняють цитокіни, які підсилюють запалення, що спричиняє пошкодження тканин і фіброзу.

Аби зрозуміти, чи бере участь холестерин у НАСГ, дослідникам потрібно було з’ясувати, чи покращує перебіг захворювання видалення сполук. Для цього вони синтезували унікальну супрамолекулу, яка поєднала олігосахарид β-циклодекстрин, який інкапсулює вільний холестерин, із полімером для створення β-циклодекстрину поліротаксану (βCD-PRX). Коли вводили створену супрамолекулу мишам, то виявили, що вона накопичувалася в печінці, де сприяла виведенню холестерину, що ефективно зупиняло прогресування НАСГ.

«Кристали холестерину також наявні і у пацієнтів із НАСГ, що свідчить про те, що βCD-PRX може бути потенційною терапевтичною стратегією для лікування неалкогольного стеатогепатиту, – зазначив Такайоші Суганамі, керівник дослідження. – Останні досягнення в аналітичних методах дозволили нам зрозуміти характеристики макрофагів, які відіграють вирішальну роль у розвитку НАСГ. Це дослідження надає докази того, що перевантаження холестерином викликає зміни макрофагів і сприяє розвитку НАСГ, що може бути новою терапевтичною мішенню».

Джерело: https://rupress.org/jem/article/220/11/e20220681/276273/Lysosomal-cholesterol-overload-in-macrophages