Головна Новини Гастроентерологія Як у Львові вперше за допомогою спліт-трансплантації врятували життя двом пацієнтам

10 жовтня, 2023

Як у Львові вперше за допомогою спліт-трансплантації врятували життя двом пацієнтам

Як у Львові вперше за допомогою спліт-трансплантації врятували життя двом пацієнтам

15-річний Максим став донором одразу для 5 хворих, які потребували пересадки органів. Батьки хлопця дали згоду на пересадку органів після його смерті. Завдяки технологіям спліт-трансплантації печінка врятувала життя двом пацієнтам: однорічному Луці та 20-річному юнаку. Це був перший приклад подібної пересадки в Україні. «Печінка – орган великий, люди-реципієнти, які страждають на захворювання печінки, відрізняються за масою. І, наприклад, маленькій дитині може вистачити лише невеликої частини печінки – 20 %. 80 % можна трансплантувати дорослій людині», – розповідає Олександр Гриненко, завідувач відділення трансплантації печінки Національного інституту хірургії та трансплантології. Нирки померлого отримали два підлітки (з Черкащини та Харкова), серце – 11-річний Влад.

У 1989 році Рудольф Піхльмаєр та його колеги першими повідомили про випадок трансплантації однієї донорської печінки двом реципієнтам. Ця техніка та її варіації передбачають поділ усього органа на частини, кожна з яких має відповідну судинну ніжку, жовчну протоку та венозний відтік, а також достатню функціональну печінкову масу. При розщепленні застосовуються дві основні концепції. Більш широко прийнятий підхід передбачає пересадку лівого меншого і правого розширеного трансплантата печінки одній дитині та одному дорослому відповідно. На сьогодні результати цієї методики можна порівняти із цілоорганними методами як для дітей, так і для дорослих реципієнтів. Другий принцип розщеплення печінки забезпечує два «повних» напівтрансплантата – лівий бік для маленької дорослої людини або великої дитини та правий – для дорослого пацієнта, середнього за розміром.

Технічні труднощі при трансплантації розділеної печінки двом дорослим зосереджені головним чином на двох питаннях: як розділити кровоносні судини, особливо печінкові та порожнисті вени, і як досягти безпечного жовчовивідного дренажу всіх трансплантованих сегментів. Основними складнощами є відсутність анатомічної структури, що вказує на лінію резекції (як серпоподібна зв’язка), більша площина перерізу і значно вищий шанс порушення васкуляризації та відтоку жовчі трансплантованих сегментів.

Джерело: https://tsn.ua/exclusive/vpershe-v-ukrayini-odnu-pechinku-rozdilili-na-dvoh-hvorih-yak-u-lvovi-15-richniy-donor-vryatuvav-5-zhittiv-2423110.html